A legjobb falszín kombinációk a nappaliba

Miért fontos a nappali?

Ez a lakás szíve és lelke, az egyetlen helyiség, amit az egész család rendszeresen és hosszabb ideig – nem csupán egy gyors étkezés erejéig – közösen használ. Itt beszélgetünk, tévézünk, társasjátékozunk, de itt fogadjuk a vendégeket, a baráti társaságot is. A nappali emellett a kikapcsolódás helye is, ahol megpihenhetünk egy fárasztó munkanap után, vagy ahol kényelembe helyezhetjük magunkat a kényelmes kanapé díszpárnái között egy jó könyv társaságában.

Szintén ez az a terület, melynek funkciója is gyakran változhat. A nappali lehet a családi összejövetelek vagy a párunkkal kettesben töltött minőségi idő helyszíne, később a gyerekekkel való közös játék helye, de berendezhetjük itt az irodánkat is az otthoni munkavégzés idejére.

A színek szerepe a lakberendezésben

A lakberendezés az a terület, ahol az esztétika és a funkcionalitás találkozik egymással, ez pedig érvényesül a színválasztás területén is. A falszín kombinációk, a bútorok és a kiegészítők díszítése és színei adják meg egy lakásnak a személyiségét, egyediségét, ezen kívül pedig meghatározzák az ott tartózkodók hangulatát és az otthon atmoszféráját.

A színek képesek arra is, hogy egyfajta optikai illúzió keretében befolyásolják a térérzetünket: a világos árnyalatok tágítják a teret, míg a sötétebbek – bár megteremtenek egyfajta intimitást – összenyomhatják azt. A színek érzékelésében fontos szerepet játszik az adott helyiség megvilágítása is, ezért a választás során ezt is érdemes figyelembe venni.

A hangulatra gyakorolt hatásuk miatt tehát nagyon fontos, hogy az egyes helyiségekben milyen színeket használunk. A hálószobában a relaxáció és a nyugalom, a dolgozószobában a koncentráció elősegítése a cél, a nappaliban azonban sokrétűbb a kérdés, hiszen ahogy láthattuk, annak funkciója is összetettebb. Erre figyelemmel az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy ebben a helyiségben milyen színeket, színkombinációkat érdemes választani.

 

Falszin-kombinaciok-a-nappaliba

Milyen színek illenek a nappaliba?

A kérdésre röviden azt is válaszolhatnánk, hogy bármilyen. Azonban nem ilyen egyszerű a kérdés, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen árnyalatokat választunk, a színeket mekkora felületeken alkalmazzuk, vagy éppen azokat hogyan párosítjuk.

A szoba mérete is számít

A helyiség adottságai alapvetően meghatározzák azt, hogy ott milyen színek érvényesülnek a legjobban.

Ha tágas nappalival rendelkezünk, jó megoldás lehet az, ha a falakat lefestjük, de a mennyezet fehér marad. Ha viszont nagy a belmagasság, válasszunk sötétebb mennyezet (és padló) mellé világos falfestéket. Nagy nappaliban jól mutathatnak a sötétebb árnyalatok, mivel segítenek annak elkerülésében, hogy a tér összeolvadjon. Ha a szoba széles, akkor jó ötlet lehet a hosszabb oldalak sötétebb színre festése.

A sötét árnyalatokkal elérhetjük azt, hogy otthonunk meleg, kényelmes és intim hely hatását keltse, de jól kombinálva az elegancia és luxus is kifejezhető vele. Az igazán sötét színeknél azonban fontos, hogy ne essünk túlzásokba: sokszor elég, ha egyetlen falon alkalmazzuk azt, így nem nyomjuk össze túlságosan a helyiséget.

Kisebb nappali esetében a cél elsősorban az, hogy azt optikailag nagyobbnak mutassuk, így a falakon inkább domináljanak a világos színek, a padló viszont nyugodtan lehet sötétebb is.

Hogyan használjuk a színeket?

A nappaliban két módon kombinálhatjuk az árnyalatokat: választhatunk különböző falszín kombinációkat, vagy az egyszínű festék mellett játszhatunk a különböző kiegészítőkkel és bútorokkal.

Az, hogy milyen színeket használunk együtt, alapvetően az ízlésünkön múlik, hiszen az a legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat lakásunkban. Az esztétikus végeredmény kedvéért mégis érdemes átgondolni, hogy mely árnyalatok illenek egymáshoz.

Biztosan emlékszünk arra, amikor általános iskolában a rajzórán színkört készítettünk, mely a három alapszínből kiindulva mutatja meg a kikeverhető árnyalatokat. Így tehát elsődleges szín a kék, a piros és a sárga; ezekből kikeverhető a zöld, a narancssárga és a bíbor. Ez után következhetnek az elsődleges és másodlagos színek keverékéből álló további árnyalatok.

A körön belül egymással szemben állnak az úgynevezett komplementer színek, melyek remekül párosíthatók, de harmonikus hatást érünk el akkor is, ha az egymás melletti színeket alkalmazzuk együtt. Ha tehát bizonytalanok vagyunk a falszín kombinációk megtalálásában, tekintsünk rá a színkörre, ez nagymértékben megkönnyíti majd a döntést.

Népszerű (és meglepő) falszín kombinációk a nappaliban

1. Fehér és bézs

Ez egy igazán klasszikus párosítás, mely amellett, hogy rendkívül elegáns, remekül kombinálható más színekkel. A fehér a tisztaságot és a frissességet szimbolizálja, a bézs pedig melegebb, kényelmes hangulatot teremt, így tökéletes választás, ha a célunk a pihenés és a kikapcsolódás.

További előnyük az, hogy időtálló árnyalatokról van szó, melyek sosem mennek ki a divatból, és könnyen alkalmazkodnak a változó stílusokhoz, trendekhez is. A neutrális színek ugyanis gyakorlatilag bármivel kombinálhatók: jól mutatnak mellette a sötétebb fából készült bútorok, a zöld erősebb árnyalatai, a fekete, de – kisebb mennyiségben – bármilyen élénkebb színnel vegyíthetjük őket.

Ha a nappaliban nem a falszínre, hanem a dekorációs elemekre helyeznénk a hangsúlyt, akkor ez a legjobb választás, hiszen a visszafogott falszín mellett a színes bútorok és tárgyak remekül érvényesülnek majd.

 

nappali-roszaszin-kanape

2. Zöld és rózsaszín

Talán elsőre meglepően hangzik, ez a két árnyalat azonban nagyon szépen kiegészíti egymást. A színeket egyenlő arányban használva – hatásukat fehérrel enyhítve – kicsit nőiesebb, elegáns stílust kapunk, az összhatás azonban kétségtelenül gyönyörű, hiszen mindkettő a természet színe. A párosítás azért is kiváló, mert a zöld megnyugtató hatása mellett a rózsaszín egy kis élénkséget és melegséget is csempész a térbe, az arányokkal pedig könnyedén játszhatunk, így a feminin hangulaton enyhíthetünk azzal, ha a zöldet helyezzük túlsúlyba.

A merészebbek választhatják a rózsaszín sötétebb, lilás árnyalatait: segítségükkel az esőerdők buja világát idézhetjük meg, és egy igazán exkluzív eredményt kapunk.

 

Falszin-kombinaciok-nappaliba-zold-bezs-szinek

3. Bézs és barna

A két legközkedveltebb alapszín kombinációja természetesen nem maradhat ki a listából. A bézs kifinomult, elegáns szín, ami optikailag tágítja a teret. Az általa biztosított letisztultságot érdemes sötétebb árnyalatokkal kombinálni, a leginkább hozzáillő szín pedig kétségtelenül a barna. Ez a természet színe, melynek sötétebb fajtái rusztikus hatást keltenek, így a belváros közepén is élvezhetjük a vidékies hangulatot. Ha azonban a célunk a modern elegancia, akkor a barna világosabb változatait használjuk inkább, sőt, a szűkebb helyeken is ez lehet a jobb megoldás.

A kombinálhatóság ebben az esetben egy kicsit korlátozottabb, az élénk neon színek ugyanis nem illenek bele ebbe a klasszikus hatást keltő környezetbe. Ha fel szeretnénk egy kicsit dobni a bézs-barna nappalit, akkor válasszunk meleg narancssárga árnyalatokat, a természetes hatást pedig zöld kiegészítőkkel, növényekkel fokozhatjuk.

4. Kék és sárga

Következzen ismét egy merészebb párosítás, mely egyedi és modern hangulatot teremt a nappaliban. A harmonikus kéknek a napfény színe, az élénk sárga ad vitalitást és frissességet, így a bevállalósabb fiatal pároknak remek választás lehet.

Fontos, hogy inkább a kék sötétebb árnyalatait használjuk, ellenkező esetben túl sok lehet az inger, ami már zavaró a szemnek. Hogy milyen módon kombináljuk a két színt, az már rajtunk múlik: egy sötétebbre festett fal előtt remekül mutat a citromsárga kanapé, a kicsit visszafogottabb hatás kedvéért pedig válasszunk egy semleges, világosszürke falfestéket, amit dobjunk fel kék és sárga kiegészítőkkel.

5. Terrakotta és bézs

Harmadszor is helyet kapott listánkon a bézs szín, láthatjuk tehát, hogy valóban szinte végtelen módon kombinálhatjuk. A terrakotta a vörös egy visszafogottabb árnyalata, mely a naplementét, az otthon melegségét idézi, így a nappaliba tökéletes választás.

Ez a párosítás természetes – hiszen a terrakotta az agyag színe is –, kényelmes, mégis elegáns hatást kelt, kifinomult megjelenést kölcsönöz a helyiségnek. Használhatjuk falszín kombinációként, de jól mutat az is, ha a bézs alapot egészítjük ki terrakotta színű bútorokkal. Nagyobb szobában a sötétebb árnyalat akár falszínként is jól érvényesülhet, ebben az esetben viszont a kiegészítők legyenek visszafogottabbak.

6. Fekete és fehér

A minimalizmus rajongóinak lehet jó választás ez az elegáns, modern párosítás, mely azoknak való, akik a díszítettség helyett a funkcionalitásra helyezik a hangsúlyt. Az extremitás kedvelői akár falszín kombinációként is használhatják különböző geometriai formákkal díszítve, a fehér fal mellett elhelyezett fekete bútorok pedig a visszafogottabb, modern eleganciáért felelnek.

Ha egy kis természetes hatást szeretnénk a nappaliba csempészni, akkor válasszunk zöld kiegészítőket vagy dísznövényeket, de ezzel a két színnel gyakorlatilag bármit kombinálhatunk.

Nappali-szinkombinacio-fekete-feher

A festékválasztás is fontos

A nappali átfestése során a legjelentősebb kérdés természetesen az, hogy milyen színeket használjunk. Ha azonban ezt már eldöntöttük, ki kell választani a festék típusát is. A nappalit sokat használjuk, gyakran ez az étkezések helyszíne is, így különösen fontos, hogy könnyen tisztítható és jó minőségű, tartós alapanyagot válasszunk.

A Magnat kínálatában számos, direkt beltérre kifejlesztett festék közül válogathatunk: a nappaliba kiváló lehet például a foltálló, intenzív használatnak is ellenálló kerámiafesték, melynek segítségével akár magunk is elvégezhetjük a helyiség átalakítását.

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.