A legjobb megoldás fürdőszoba csempe festéséhez

Aki igazán szerencsés, az már a lakása megtervezésének pillanatában ott lehet az eseményeknél, de ez elég ritka manapság, hiszen az új építésű lakások ára is az egekbe szökött. Ahány ember, annyi féle stílus, szín, kialakítás jellemezheti a fürdőszobát is. Manapság is a legtöbben a csempére és a hideg burkoló lapokra esküsznek, hiszen könnyen takaríthatóak és ellenállnak a vizes helyiségek okozta párának, vízfolyásnak, kopásnak. Olyan esetben, amikor nem mi választottuk a fürdőszoba trendjét, a csempéket vagy járólapokat, de nem akarunk azonnal egy nagyon költséges átalakításba belevágni, remek megoldás a fürdőszoba csempe festése.

A csempék és járólapok, sőt, akár a PVC felületek is festhetőek, felújíthatóak, ráadásul jóval költséghatékonyabban, mintha újra burkolnánk. Azoknak, akiknek elment a büdzséje a lakás megvásárlására, esetleg albérletben vannak, de szeretnék saját ízlésükre szabni a fürdőt, vagy csak megunták az 5-10 éve választott mintáikat, azoknak érdemes elgondolkodniuk a csempe festésen, mivel ez bár nem mondható végleges megoldásnak, pár évre jó szolgálatot tehet és tényleg valósággal megújulhat általa a helyiség. A csempe festés kiváló lehet akár nyaralóba is, vagy mellékhelyiségben, nyári lakban, vagyis olyan helyeken, ahol kevesebbet tartózkodunk és kevesebb az igénybevétel.

Néhány tízezer forintból megoldható technika, és a kivitelezése sem igényel profi szakembert, ha van bennünk elég kreativitás.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen eszközök kellenek hozzá, hogyan végezzük szakszerűen a fürdőszoba csempe festését, illetve, hogy ezen kívül miért a kerámia festékek kínálják a legidőtálóbb és leginnovatívabb megoldást.

 

A fürdőszoba csempe festés előtt ezeket szerezzük be

A csempe és járólap festés nem olyan nagy ördöngösség, főleg, ha esetleg már festettünk korábban is, például szobát. A menete hasonló, az eszközök és a technika ugyanaz, az előkészületek szintén. Ha beszerezzük a megfelelő alapanyagokat és eszközöket, akkor már félig garantált a siker, a többi rajtunk fog múlni.

 

Ezekre mindenképpen szükségünk lesz:

 

 • Szivacshenger, rövid szőrű henger
 • Ecset a fugákhoz, élekhez
 • Festéktálca
 • Takarófólia
 • Maszkoló szalag
 • Sziloplaszt
 • Takarítóeszközök (szivacs, nedvszívó rongy, dörzspapír/csiszolópapír) és takarítószerek (zsíroldó, vízkőoldó)
 • Védőkesztyű, gumikesztyű, opcionálisan maszk, olyan ruha, amit nem sajnálunk
 • Speciális beltéri festék
 • Alapozó festék

 csempe-festes

A fürdőszoba csempe festés menete

 1. A festés előtt a csempét vagy hideg burkolatot mindenképpen tisztává, zsírmentessé, por- és vízkőmentessé, és szárazzá kell tennünk! Ehhez tisztítsuk meg zsíroldóval, majd mossuk le bő vízzel, ezután még ecettel vagy vízkőoldóval is átmehetünk rajta, majd ezt is alaposan mossuk le. Nem maradhat vegyszer sem a felületeken! A csempéket csak szárazon festhetjük, ezért töröljük őket át nedvszívó ronggyal, de figyeljünk a résekre, sarkokra is, ahol könnyebben összegyűlik nagyobb mennyiségben a víz!

             

Ha vannak ragasztó maradványok a csempén, vagy más nehezen eltávolítható szennyeződések, alkalmazzunk dörzspapírt!

 

 1. Ahogy egy bármilyen helyiség festésénél, ilyenkor is takarjuk le fóliával azokat a felületeket, amelyeket nem szeretnénk, hogy festékesek legyenek, pl.a wc-t, kádat, polcokat. Természetesen, ami mozdítható, azt vegyük le, vigyük ki. A maszkoló szalagokkal ne feledjük leragasztani a kapcsolókat, a tus vagy mosdókagyló csap részeit.

 

 1. Következik az alapozó festék felvitele. Ezt érdemes több rétegben alkalmazni, betartva a száradási időt. Csak alapozással érhetjük el, hogy tapadóhíd képződjön a felületen, ami maximalizálja a festék fennmaradását, tartósságát.

Ha biztosra akarunk menni, végezzünk próbát! Egyetlen csempén próbáljuk ki az alapozót, hogy biztosan kellően tiszta-e a csempe, és, hogy az alapozó megfelelő hidat képez-e.

 

A domború csempék és minták mindig “ellenállóbbak” a festéssel szemben, így azokra még egy réteg alapozó kellhet, de a fedő festéssel biztosan számolhatunk plusz egy réteget, hogy a régi minták eltűnjenek.

 

 1. Jöhet a fedő festés, hengerekkel, ecsettel és a lehúzó tálca segítségével. Haladjunk fentről lefelé, hogy az esetleges megfolyásoknak ne maradjon majd nyoma. A fugákat ne fessük át előre, mert így plusz festékrétegek képződhetnek, és utána hengerrel eldolgozva sem lesz szép az eredmény. Érdemesebb a henger végével a festéket bedörzsölni, főleg, ha mélyebb a fuga. Majd azonnal folytatni is a hengerezést. Nagyon mély, régi fugáknál ajánlott lehet előtte a résekbe is felvinni az alapozó festéket.

 

Várjuk ki a száradási időt, amit a termékleírásban olvashatunk, és utána ismételjük meg még egy rétegben a festést!

 

 1. Végül takarítsunk fel, az eszközöket mossuk ki jól, vagy dobjuk el. Élvezzük az újjávarázsolt fürdőszoba szépségét!

 

 

Hogyan növeljük a festés élettartamát?

 

Ha a fürdőszoba csempe festés mellett döntöttünk, és túl vagyunk a munkálatokon, vigyázzunk a felületre, amennyire lehet!

Ha mégis keletkeznek hibák, kopások, azokat érdemes mielőbb javítani, amihez mindig ugyan úgy alkalmazzuk az alapozó festéket is, majd arra vigyük fel a kerámiafestéket. Előtte pedig csiszolópapírral menjünk át a repedezett felületen!

 

A vizes helyiségekben a festés hamarabb sérülhet olyan részeken, mint a kád széle, vagy ahol puha tömítés, szilikon fuga van, mert ezeken a festék idővel megreped, lekopik, lepattog. Ilyenkor megoldás ha a festést követően ezeket a részeket átsziloplasztozzuk, és zuhanyzás után mindig töröljük szárazra a vizes sarkokat!

 

Mikor ne alkalmazzuk a technikát?

 

A fürdőszoba csempe festés elsősorban a fali csempékre jó hosszú távon, tartósan azokon fog megmaradni. Persze festhetjük ezzel az eljárással a kád oldalának csempéit is, a járólapokat, vagy ha van valamilyen kreatív kiugró felület, például csempézett kozmetikum tartó stb., de tudni kell, hogy az ilyen festék idővel kophat, bizonyos helyeken megpattanhat, feljöhet belőle.

 

Ha például járólapra alkalmazzuk a fürdőszobában, akkor óvatosan a porszívó kemény elemeivel, és nem túl jó, ha cipővel rámegyünk. Viszont, ha vigyázunk rá, akkor még ezen is tartós maradhat, a kisebb hibák pedig könnyen javíthatóak.

 

A csempe festés nem megoldás és nem is lesz költséghatékony sem konyha vagy előszobai járólap esetén, sem egy zuhanykabinnál vagy kád zománcának festése esetén, mivel ezek állandó nagy igénybevételnek illetve nagy mennyiségű víznek vannak kitéve.

 

Ha végleges megoldást szeretnénk, és van hozzá elég pénzünk is, akkor nem a csempék átfestése a megoldás. Bár ezzel könnyen és gyorsan újjá varázsolhatjuk a fürdőnket, toalettünket, ne feledjük, hogy ez pár évre szóló, átmeneti megoldás. Annak viszont tökéletes. Persze, aki nem nyitott az időnkénti javítgatásokra, és nem elég kreatív vagy ügyes hozzá, az jobb, ha egy végleges megoldást keres, mint például a fürdőszobai kerámiafesték, csempe helyett.

 

ferfi-folttakaro-festeket-takarit

 

7 ok, hogy miért válasszuk a MAGNAT festékeit a vizes helyiségekben

Ha a csempéről a szintén tartós kerámiafestékre váltanánk, a legjobb megoldás a Magnat Ceramic termékcsalád Kitchen&Bathroom festéke, amely a csempe festését ugyan NEM teszi lehetővé, de helyette tartós és különleges megoldást nyújt a vizes helyiségekben.

A konyha vagy a fürdőszoba festéséhez olyan festékre van szükség, amelyik a magas páratartalomnak és a nedvességnek is ellenáll. A Magnat Kitchen&Bathroom víztaszító réteget képző kerámiafesték, ami légáteresztő, ezért egyben a penészesedést is megakadályozza. Hogy a fürdő és a konyha mindig ragyogóan tiszta legyen, ez a festék akár vegyszerrel is takarítható, a higiéniáról pedig a gomba- és baktériumálló technológia gondoskodik.

 

 • Foltálló: Egy prémium kerámiafesték felszívja a szennyeződéseket, de akár könnyedén le is moshatóak róla.
 • Dörzsölhető, súrolható: Enyhébb vegyszerekkel is tisztítható, nem tesznek kárt benne.
 • Könnyen felvihető: A jó festék nem fröcsköl, nem csepeg, így a festés utáni takarítást is megkönnyíti.
 • Gyorsan szárad: A kiváló fedőképesség alapvető kritérium a Magnat termékeinél. A gyors száradás még két réteg esetén is felgyorsítja a munkálatokat.
 • Légáteresztő: Ez a tulajdonság különösen a vizes blokkokban, például a fürdőben vagy a mellékhelyiségben fontos. A páraáteresztő képesség segíti a fal természetes légzését és csökkenti a levegő páratartalmát.
 • Penészgátló: Egy légáteresztő festék a penész ellen is véd. Az alacsony páratartalom esélyt sem ad az alattomos gombának, ami káros az egészségre és elcsúfítja a falat.
 • Tartós: A tartósság nem csak azt jelenti, hogy a szín sokáig szép és élénk marad, hanem azt is, hogy a foltállóság és a penészgátló kialakítás is hosszú távú megoldás.

 magnat-furdoszoba-foltallo-premium-falfestek

A korszerű kerámiafestékek innovatív technológiával készülnek, a festékben lévő kerámiagömbök könnyű használatot és remek hővisszaverési képességet tesznek lehetővé. A fürdőszoba festése gyors lesz, egyszerű, fröcsögés mentes és tartós. Ezekkel a prémium termékekkel gyerek játék újjávarázsolni a vizes helyiségeket!

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.