A megvilágítás és a falak színe

Egy lakásbelsőben a megvilágítástól és a falak színvilágától – ez két alapvetően egymással szorosan összefüggő tényező – függ a berendezett helyiség kinézete. A legfontosabb a nappali fény, ettől tesszük függővé a falra kiválasztott szín telítettségét és intenzitását. Minél sötétebb a szoba, annál világosabb színeket választunk a falra és a berendezésnek. A világos színek jobban visszaverik azt a kevés napfényt, ami bejut a helyiségbe, és ennek köszönhetően a helyiség világosabbnak és tágasabbnak tűnik számunkra.

 

Megvilagitas és a falak színe tükör


A tükrök vagy más, a fényt visszaverő felületek (üveg, kristály, lakkozott bútorok, polírozott kerámiapadló stb.) felhasználása a belső tér kialakításakor további eszköz lehet a világítás támogatására a napfényben szegény helyiségekben. Az ilyen trükköknek köszönhetően akár egy vagy két tónussal sötétebb falszínt is választhatunk az ajánlottnál, mivel a felszínükről visszavert fény mennyisége jelentősen megnő.


Szinek kivalasztasa stilus

A színvilág megválasztásakor nagy és világos terekben tulajdonképpen teljes a szabadságunk, és a teljes színpalettáról választhatunk, beleértve a feketét is. A színt illeszthetjük a berendezéshez, a lakótér stílusához, vagy a saját ízlésünkhöz. A kicsi és sötét helyiségek a színezésben némiképp nagyobb figyelmet igényelnek, az intenzív színvilágot pedig különös óvatossággal kell ezekben használni. Minél telítettebb egy szín, annál több fényt nyel el, és úgy tűnik, mintha kisebb lenne a tér. Ezért ha egy kis szobában erős színt szeretnénk használni, inkább gondolkodjunk csak a fal egy részének ilyen színre festésében, és esetleg ismételjük meg a kívánt árnyalatot valamelyik berendezési tárgyon.


cm29 MAGNAT Ceramic szin megvilagitas

 

Minden szín megfelelő megvilágítást igényel, de a telített színek különösen. A szín fény nélkül nem létezik, megfelelő mennyiségének hiánya esetén még a meleg árnyalatok is elszürkülnek, elszomorodnak, és teljesen másképp látjuk azokat. Mielőtt színeket választunk a házunkba vagy az irodánkba, érdemes a kiválasztott színkompozíciókat különféle fényben megnézni. Egyes festékboltok rendelkeznek speciális izzókkal, amelyek nappali fényt, neonfényt és izzófényt szimulálnak. Ezeknek köszönhetően megfigyelhetjük, hogyan változik az egyes színek érzékelése az alkalmazott megvilágítástól függően. Ilyen lehetőség hiányában elegendő a színmintákat gondosan megnézni különböző napszakokban és különböző fényviszonyok között. Az ilyen vizsgálat lehetővé teszi a belső tér színvilágának megfelelő választást és a mesterséges megvilágítás megfelelő megtervezését is.

 

feher konyha Kitchen&Bathroon

 

Ha egy új festék a használata után a falon teljesen más színűnek tűnik mint, amit a boltban választottunk, mielőtt új festéket vennénk, érdemes előbb gondoskodni a helyiség megfelelő megvilágításáról. Kiderülhet ugyanis, hogy más megvilágításban a falak színvilága teljesen másmilyennek mutatkozik. A megvilágítás jellege a belső tér hangulatához és funkciójához kell, hogy illeszkedjen. Az aranyszabály és a gyakorlat azt mutatják, hogy a legjobb sok világító pontot tervezni, amelyek a teret részekre osztják, és szükség esetén kölcsönösen kiegészítik egymást. Egyetlen, a helyiség közepén elhelyezett lámpa, még ha több izzó van is benne elhelyezve, elégtelen megoldásnak tűnik, a színek optikájának szempontjából pedig nem ajánlottnak. A legjobb tehát, ha a belső térben több fajta fény jelenik meg: asztali lámpák, állólámpák, falilámpák és csillárok. A piacon elérhető számos izzó fajta további belsőépítészeti lehetőségeket nyújt. A fénynek köszönhetően megváltoztathatjuk a belső tér hangulatát, előtérbe helyezhetjük vagy tompíthatjuk színeit, szükség esetén akár korrigálhatjuk őket.

 

cm9 MAGNAT Ceramic belteri falfestek

 

Az, hogy a végül a kiválasztott színvilág hogyan fog mutatni a belső térben, nagyrészt a megvilágítástól függ. A nappali fény meghatározza a színválasztást, azonban mesterséges fénnyel időnként korrigálni tudjuk a helyiség fénybeli paramétereit. A festékek kiválasztásakor gyakran tisztán intuitív alapon tartjuk magunkat a követendő szabályokhoz, érdemes azonban megismerni azokat, hogy tudatosan alakítsuk életterünket, és ne tegyük ki magunkat a hibázás lehetőségének.

 

 

 

 

 

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.