Dekoratív falfestés – a festékek és hatások megfelelő megválasztása

Minden jól megtervezett belső tér zárt koncepcionális egységet alkot, stílus és funkció terén csakúgy, mint színkompozíció terén. A kiválasztott falszínek a teljes képet kell kiegészítsék, kiemelve az elképzelést, de mindenek előtt dekorálniuk kell a helyiséget. A színeknek és struktúráknak köszönhetően lehet optikailag megnagyobbítani a helyiséget, megfelelő hangulatot teremteni benne, egyes elemeit előtérbe helyezni vagy elrejteni. A színek döntik el, milyen energia uralkodik a belső térben, és hogyan érezzük magunkat benne. A tervezés alatt ezért jobb tudatosan használni a színeket, hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen.

 

magnat_ceramic_festek_cm5_alabastrom_kristaly


OPTIKAI MEGNAGYOBBÍTÁS

A helyiségek nagyobbaknak tűnnek számunkra, ha kis telítettségű és fehér festékeket használunk díszítésükre. Az ilyen színek sok fényt vernek vissza, növelve a térérzetet. További ezt erősítő tényező lehet a szatén falburkolat és a világos berendezési elemek. A rendkívül kicsi helyiségekben érdemes néhány ismert belsőépítészeti trükkhöz nyúlni, mint pl. a plafon alatt meghagyni egy csíkot annak a színében, elhelyezni egy tükröt, vagy magas padló-szegélyléceket használni. Váratlan eredményekkel jár a világos színű, csillogó vagy polírozott dekorációs struktúrák, pl. a perla sabbia, velencei stukkó és hasonlók használata is. E lépések végeredménye a tulajdonos legmesszebb menő várakozásait is felülmúlhatja. Ugyanaz a helyiség nagyobbnak, világosabbnak és kivételesen tágasnak tűnik majd.

feher_magnat_ceramic_belteri_foltallo_festek

A világos színek kötelező használata a kisebb helyiségekben ugyanakkor nem zárja ki teljesen telítettebb színek használatát sem bennük. Ezek azonban nem foglalhatják el a teljes falfelületet. Az intenzív színek egy kis belső térben inkább egy hangsúlyt kell alkossanak, mintsem hátteret. Érdemes ilyenkor a fal egy darabját vagy valamilyen építészeti részletet (oszlop, fülke) találni, melyet az intenzív színnel kiemelünk. Ez tónust ad a térnek és központi hellyé válik. Ennek súlyát megerősítheti ugyanilyen színű kiegészítők (párnák, gyertyák, egyéb csecsebecsék) használata a szobabelsőben.

 

HANGULATOK

A szín a belső tér legfontosabb eleme, mely döntő hatással van a benne uralkodó légkörre. A színkompozíciónak köszönhetően lehet egy helyiségben megnyugtató vagy épp ellenkezőleg – stimuláló, vidám vagy melankolikus teret létrehozni. A színvilág tervezése során figyelembe kell venni a tér funkcióját és lakói temperamentumát, hogy a színek ne irritáljanak, ne akadályozzanak, hanem támogassanak és együttműködjenek a lakókkal. A kényelem nagymértékben nem annyira a megfelelő kanapé vagy fotel megválasztásától függ, hanem attól, hogy a térben megfelelő hangulat uralkodjon.

bajos_kvarc_cm36_es_finom_opal_cm22_magnat_ceramic_festek

 

A VALÓSÁG KORREKCIÓJA

A megfelelően felhasznált színeknek és struktúráknak köszönhetően javíthatjuk az alaktalan helyiségek alakját is. Ennek köszönhetően sokkal formásabbnak és arányosabbnak nézhetnek ki. Az erős színek és jellegzetes struktúrák közelibbnek tűnnek számunkra, ennek révén úgy érezzük, mintha a fal felénk jönne. Ezért pl. díszíthetjük velük a falat egy távoli folyosó végén, vagy a plafont egy nagyon magas helyiségben. A színekkel életre kelthetjük a teret, egyes elemeit előtérbe hozva, másokat elrejtve. Ha például azt szeretnénk, hogy egy unalmas kanapé vagy egy íróasztal lapja ne legyen nagyon szem előtt, színeiket egységesíteni kell. E manőver elvégzésével párhuzamosan ugyanakkor célszerű előtérbe hozni (kontrasztossá tenni) más elemeket, pl. egy érdekes lámpát, designos fotelt vagy egy képet. A háttér színe – a fal színe – van hatással arra, hogyan mutatnak számunkra a berendezés elemei, és milyen rangjuk van a belső térben. Hasonlóan használhatjuk fel a dekorációs struktúrákat. Egy sima, modern, lakkozott szekrényke egy jellegzetes struktúra háttere előtt kiállítva jobban láthatóvá válik, mint ha egy sima háttér előtt állna. Ez így történik akkor is, ha a bútor színezete hasonlít a háttéréhez.

 

Ma, amikor a piacon festékek és dekorációs struktúrák nagy választéka áll rendelkezésünkre, tudatos felhasználásuk nem csak a lakótér dekorációjának eleme, hanem minél tökéletesebb belső elrendezések alkotásának eszközévé is válik.

 

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.