Falfestés ötletek 2022: uralkodó színek és kreatív tippek

Hol van már az az idő, amikor a szobák falait az otthonok többségében fehérre festették. Innovatív festéktípusok, izgalmas színárnyalatok, kreatív dekorációk vették át a főszerepet, amelynek évről évre megvan a maga uralkodó trendje. 2022-ben az erősebb, telítettebb színek kerültek középpontba, a természet továbbra is inspirálóan hat, ami olyan színárnyalatokat hozott előtérbe, amelyek között mindenki megtalálja a hozzá illőt.

Szobánk falán egy kisebb változtatás is óriási hatással van érzelmeinkre, jólétünkre, ezért érdemes alaposan átgondolni a színválasztást. Tippek, tanácsok, pénztárcakímélő megoldások, hogy a lakásodban visszaköszönjön 2022 trendje.

Falfestés ötletek: íme 2022 trendjei

A megfelelő szín kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lakást otthonunknak érezzük, főként most, amikor a megváltozott életvitelünknek köszönhetően egyre több időt töltünk a falai között. Elegendő egy kisebb változtatás, legyen szó egy új színről, színárnyalatról, falmintáról, és azt vehetjük észre, hogy teljesen átalakul az életterünk. A 2022 évi trendekből érdemes inspirációt meríteni, hiszen nemcsak új színárnyalatokban gazdag, hanem formabontó ötletekben is.

nappali-magnat-ceramic-szinekkel-festve

Ezek a színek uralják a lakást 2022-ben

A zöld lenne 2022-ben az új szürke? A zöld színnel együtt a természet is beköltözik az otthonunkba, nyugalmat áraszt, olyan érzéssel tölt el minket, mintha egy erdőben sétálnánk. A mohás árnyalatoktól kezdve az olajzöldön át a bársonyos sötétzöldekig megtalálhatjuk azt a tónust, amely illik hozzánk és lakásunkba. A zöld új életet lehel a nappalinkba, a nyugalom érzetét kelti a hálószobánkban, segíti az elmélkedést a dolgozószobánkban.

Bár a kék szín a hűvös alaptónusok közé sorolható, a világoskék a frissességet, az újjáéledést hozza el számunkra, olyan, mintha egy tiszta égbolt alatt a szabadban levegőznénk. Megnyugvást hoz a nappalinkba, inspirációt nyújt a dolgozószobánkban.

A rózsaszín ezredforduló táján népszerűségnek örvendő "cukorkás" tónusa már a múlté, 2022-ben a rózsaszín visszafogottabb, "tört" árnyalata hódít, kifinomultságot, eleganciát sugározva. A színt a nappalinkban éppúgy használhatjuk, mint a konyhánkban, a bátrabbak pedig a mályvával éppúgy kombinálhatják, mint a ciklámen színnel.

skandinav-etkezo-foltallo-keramiafestekkel_festve

A melegséget, optimizmust árasztó árnyalatok iránti vágy 2022-ben is érezhető, amelyet új, izgalmas színekkel érhetünk el. Ezek közé tartoznak a sárga eddig kevésbé használt árnyalatai, mint az "indiai sárga", a "homokdűne" sárga, a mustársárga, avagy az okker.

A 2022-es év egyik trendjének számít, hogy a neutrális színek melegebbé válnak, a hűvösebb szürke helyét átveszik az olyan meleg tónusok, mint a taupe, a gomba, a tölgy, a bézs, a nád avagy a mandula. A kissé erőteljesebb kéregszínekre, földes árnyalatokra - a lágy homokbarnától a kakaóig - ugyancsak neutrális színként tekinthetünk, amelyek dinamikusabb és hangulatosabb hangulatot árasztanak.

haloszoba-pasztel-szinek

Merész falfestés ötletek: minták és dekorfalak

Egy új festékréteg felvitele gyors és viszonylag egyszerű módja az otthonunk felújításának. Ám ha valami egyedi megjelenést szeretnénk kölcsönözni lakásunknak, akkor érdemes lehet egy meglepő textúrával, finomra csiszolt, tapintható felülettel , merész és divatos mintával próbálkozni. Íme néhány tipp, amivel különleges hatást érhetünk el.

Ha a szobában minden egyszínű, akkor egyhangúnak, unalmasnak tűnhet. A kontrasztokkal való játék egyszerű, ám hatásos módja annak, hogy izgalommal, élettel töltsük meg a teret. Ha a falakat világosra festjük, akkor játsszunk a világos-sötét kontraszttal: az ablak, vagy az ajtó kereteihez válasszunk sötét árnyalatot.

Képek, festmények helyett a szobánk fala legyen maga a műalkotás. A 2022-es évben hódítanak a tapintható textúrájú, egyedi mintázatú falak, a márvány és kő hatású dekorfalak, nagy méretű ásvány metszet grafikák.

Egy falfestmény minden helyiségnek különleges hatást adhat, például a gyerekszobát a dzsungelbe "repítheti el", a nappalit a virágzó cseresznyefák alá, a fürdőszobát a tenger mélyére.

folt-letorles-a-falrol-magnat-keramiafestek

 

Kő, fém, fa: 2022 menő dekorötletei

A falak dekorációja pár éve "kimerült" a stukkókban, jelenleg azonban olyan izgalmas, formabontó megoldásokkal találkozhatunk, amelyet érdemes lehet otthonunkban is kipróbálni. Következzen néhány ötlet inspirációként.

1 . Fém- vagy kőhatású felület

Nem szükséges téglából újraépítenünk a falat, ha éppen ez a stílus tetszik most nekünk, mint ahogy fém, és rozsdás fémhatású burkolattal sem kell bevonni a falakat, ha az indusztriális trendhez ragaszkodunk. A lakásunk, házunk egy-egy pontját kiemelhetjük metáleffekt, fémhatású festékkel, mint ahogy a téglahatást is elérhetjük festék segítségével.

A falburkolatok alkalmazása a teljes fal felületen, vagy csak egy részén, különleges megoldásnak számít. Akár fa, parafa, avagy csempe elemeket használunk, többféle minta, anyag és szín közül válogathatunk.

A 3D-s falpanelek egyre népszerűbbek, ami nem véletlen, hiszen az 1-3 cm-re kiemelkedő minták nem csupán fény-árnyék hatásuk miatt számítanak exkluzívnak, hanem szín és forma kialakításuk miatt művészi kompozíciót is nyújtanak.

Kreativitásunknak a festett fal sem szabhat gátat. A táblafesték lehetővé teszi a krétával való írást, rajzolást. Jól használható az előszobában, a konyhában, a gyerekszobában, amire akár a bevásárlási listát, üzeneteket is felírhatunk, míg gyerekeink rajzolhatnak rá. A táblafesték mágneses változata pedig biztosítja a játékos elemek, tárgyak, üezenetek falra rögzítését.

magnat-magneses-tablafestek


DIY faldekor: ezek a legújabb trendek

Otthonunk falainak szépítéséhez, megújításához számtalan olyan megoldás van, amelyet magunk is elvégezhetünk. Íme néhány "csináld magad" ötlet, amelyet akár a profik is csinálhattak volna.

1. Festés szivaccsal

Egy elhasznált szivaccsal meglepő eredményt érhetünk el a falfestés során, ráadásul a technika semmilyen előzetes tudást nem igényel. A festéket némi vízzel hígítsuk fel, majd egy szivacs segítségével, ismétlődő mozdulatokkal, finoman nyomkodjuk a falra. Ezáltal nem egyenletesen visszük fel a festéket a falra, ami különleges hatást ad. A falra felvitt festékek lehetnek egy szín különböző árnyalatai, avagy kontrasztos színek.

2. Geometriai ábrák festőszalagos technikával

Akár kockát, rombusz mintát, háromszöget, avagy más geometriai ábrákat szeretnénk a szobánk falán megjeleníteni, a festőszalag használatával könnyen megvalósíthatjuk. A nyom nélkül visszaszedhető papírszalag segítségével megtervezzük a mintát, majd az egyes ábrákat különböző színűekre festjük. Választhatunk egymáshoz harmonizáló színeket éppúgy, mint kontrasztosakat.

3. Vonalak, pontok

A vonal létrehozása roppant egyszerű: ha hagyjuk, hogy a festék a fal tetejéről "lecsurogjon", biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz két azonos hosszúságú vonal a felületen.

A pöttyök időtlenek, vidámságot árasztanak, és rendhagyó eredményt érünk el a használatukkal. Magunk választhatjuk meg, milyen méretben, színekbe vigyük fel a köröket a falra, illetve milyen messze legyenek egymástól.

4. Ombre

A színátmenet, azaz ombre festési technika a falakon is remekül mutat. Az ombre lehet vízszintes és függőleges is, a színek átmenete követhet egyenes vagy szabálytalan vonalat.. Elkészítése nem bonyolult, a kiválasztott színeket, tónusok alapján (világostól a sötétig) csíkokban felvisszük a falra, majd egy ecset segítségével elkenjük a színek közötti éles határvonalat.

5. Falfestés seprűvel

Egy hagyományos seprűt is segítségül hívhatunk a falfestéshez. Nem kell mást tennünk, mint a falra frissen felvitt festéket hosszában végigsimítjuk a seprű sörtéivel.

MAGNAT Ceramic színek, a prémium falfestés ötletekhez

A vásárlói igények kiszolgálása, a legújabb technológia használata jellemzi a MAGNAT Ceramic prémium termékeit, amely az első kerámiafestéknek számít a magyar piacon és az egyetlen, amely garantálja a foltokkal szembeni ellenállást.

Miért korszakalkotók a MAGNAT beltéri festékei?

Innovatív megoldás

A foltok és szennyeződések az innovatív kerámiaformulának köszönhetően nem hatolnak be a festékrétegbe, kopás és színvesztés nélkül letörölhetőek a falról, legyen szó kávéról, olajos szennyeződésről, avagy borról. A festékben lévő kerámiagömbök pedig kiváló hővisszaverő képességet biztosítanak.

Széles színskála

A MAGNAT színpalettája rendkívül széles, a 48 divatos árnyalat passzol a piac legújabb trendjeihez, és egyúttal lehetővé teszi, hogy az otthonunk minden helyiségében, különböző faltípusokhoz is használhassuk. Az idei esztendő legnépszerűbb színei közül megtaláljuk a kék különböző árnyalatait (például természetes türkiz, égi kalcedon),a sárga tónusokat (például győztes alexandrit),avagy a visszafogottságot tükröző csillogó kvarcot, holdkövet.

Az egész lakásban használható

A festékeket a legkülönbözőbb falfelületeken használhatjuk, a cementtől a gipsz alapú falakon át a fa és fém beltéri felületek festéséig. A prémium festékcsalád számos variációt nyújt számunkra, így a konyha és a fürdőszoba festéséhez a víztaszító réteget képző kerámiafesték alkalmas, ami egyúttal a penészesedést is megakadályozza, a higiéniáról pedig a gomba- és baktériumálló kialakítás gondoskodik. A fehér, mély matt mennyezeti festék tükröződésmentes felületet hoz létre, ezzel optikailag is egyenletesebbé téve a plafont. A táblafesték jó választást jelent a gyerekszobába vagy a konyhába, a felületére írhatunk, rajzolhatunk, a mágneses változata pedig biztosítja, hogy a felületre jegyzeteket, cetliket vagy rajzokat helyezhessünk el.

 

magnat-ceramic-keramiafestek-termekelonyok

Milyen tulajdonságok teszik egyedivé a MAGNAT Ceramic beltéri kerámiafestékeit?

A kerámián alapuló innovatív technológia, valamint a gyanta és a kiemelkedő minőségű színezőanyagok egyedülállóvá teszik a terméket, átlagon felüli foltállósági tulajdonságot kölcsönözve számára. Nem szívja magába az olyan foltokat, mint például a ketchup, a mustár, a kávé, a tea vagy a vizes filctoll.

A ketchup, a napraforgóolaj és a mustár akár egy óra múlva is lemosható, a kávé, a tea vagy a bor okozta foltok esetén pedig 15 perc áll rendelkezésünkre. A MAGNAT ráadásul egy évre garanciát is vállal: ha folt az ismertetett feltételek mellett sem tűnik el, a gyártó visszatéríti a festék vételárát.

A festékben lévő apró kerámiagömbök egyrészt visszaverik a hőt, így segítenek lakásunk melegen tartásában. Másrészt kiszívják a falból a nedvességet, hogy a penészgombának esélye se legyen megtapadni és elszaporodni.

A festék páraáteresztő képessége segíti a fal természetes légzését és csökkenti a levegő páratartalmát.

A falfestékeket a zöld szempontokat is figyelembe véve gyártják, alig tartalmaznak egészségre káros összetevőket, így kisgyermekes családok számára is ideálisak.

A festékkel könnyű dolgozni, egyszerűen felvihető a falfelületre, festés közben nem fröcsköl, tökéletes fedést biztosít és gyorsan szárad.

Falfestés: ezek nélkül ne kezdj neki

Ha már tudjuk, hogyan varázsoljuk újjá otthonunkat, milyen köntösbe öltöztetjük a falainkat, érdemes számbavenni, mire lesz szükségünk a festés során. Ez segít abban, hogy gördülékenyen haladjunk a munkával, ne csússzunk el a festéssel.

Fontos, hogy mindig jó minőségű eszközöket, ecsetet, hengert válasszunk. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy egyes faltípusokhoz milyen henger való (rövid vagy hosszú szálhossz; bárányszőrme, habszivacs, moher, velúr, vagy plüss anyagú)

Bizonyos területekhez nem tudunk hozzáférni a hengerrel (például falba ütött kampók töve, villanykapcsolókhoz, ajtó- és ablakkeretek szélei). Ezeket a részeket ecsettel tudjuk lefesteni.

A szivacsot a "spongyás" festési technikánál alkalmazzuk.

A tálca merev festéklehúzó részével eltávolítjuk a hengeren maradt felesleges festéket.

Ha a festéshez nem tudjuk kiüríteni a szobát, akkor egy takarófólia használatával megkímélhetjük a bútorokat és a padlót a lecsöpögő festéktől. Többféle vastagságban kaphatóak, annak függvényében, hogy mire használjuk (járunk rajta, létrákat helyezünk el rá, vagy csak a bútorokat fedjük be vele).

Használatával megóvjuk azokat a felületet, amiket nem szeretnénk összemaszatolni a festékkel (ajtó- és ablakkeretek, parkettaszegély, díszlécek, stb.). Olyat érdemes választani, ami rendkívül jól tapad, nedvesség hatására nem „pöndörödik” fel, nem hagy maga után ragasztóanyagot. Széles a választék belőlük tapadás, méret, vastagság alapján.

A segítségével könnyedén kikeverhetjük a színeket, a megmaradt festéket pedig a tégelyben tárolhatjuk.

A festés során hasznosnak bizonyulhat a mérőszalag, hiszen nélküle aligha tudnánk pontosan megtervezni a festést.

Érdemes lehet acélpengéjű sniccert is beszereznünk, amellyel például a falburkolatokon a kapcsoló vagy konnektor helyét alakíthatjuk ki.

Az olló ugyancsak szükséges, hiszen nélküle nehezen vágnánk el a takaró fóliát, avagy a maszkolószalagokat.

 

Végezetül néhány tanács

A falfestés gyors és viszonylag egyszerű módja az otthon felújításának. Egy megkapó szín vagy egy merész minta hozzáadásával a szobánk teljesen új életre kelhet. Ám mielőtt belevágnánk a munkába, érdemes több dolgot is átgondolni a megfelelő szín kiválasztásától, a dekorációs elem pontos megtervezésén át, a festéshez szükséges kellékekig. A MAGNAT Ceramic falfestékei biztosítják azt az innovációt, színösszetételt, amellyel nem csupán igazodhatunk a legújabb trendekhez, hanem hazánkban egyedülálló minőségi, komplex megoldást kapunk kézhez.

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.