Hogyan alkalmazzuk sikeresen a földszíneket otthonunkban?

Ha eldöntöttük, hogy belevágunk a lakásfelújításba, az első dolog, amit érdemes átgondolnunk, az az alkalmazandó színpaletta. Amennyiben az az elképzelésünk, hogy otthonunkat a nyugalom szigetévé, a kikapcsolódás és relaxálás helyszínévé varázsoljuk, a legjobb amit tehetünk az, ha a földszínek felé fordulunk. De miért van ez így, és mik is ezek az árnyalatok? Az alábbiakban ezt mutatjuk be.

Hogyan hatnak ránk a színek?

Van, aki tanulmányozta a kérdést, és van, aki nem is hisz benne, a színek azonban kétségtelenül befolyásolják hangulatunkat, gondolkodásunkat, esetenként akár viselkedésünket is. Van ennek a kérdésnek egy szubjektív oldala is, hiszen mindannyiunknak különböző az ízlése. Vannak kedvelt – vagy kedvenc – színeink, és vannak, amik kimondottan negatív érzéseket váltanak ki belőlünk. Ez nagymértékben függhet régi, akár gyerekkori emlékeinktől, tapasztalatainktól, attól a környezettől amiben felnőttünk, személyiségünktől vagy aktuális hangulatunktól.

Az egyén szerepétől függetlenül azonban számos kutatás jutott már arra a következtetésre, hogy az egyes színek bizonyos szinten – tudat alatt – mindannyiunkra ugyanúgy hatnak. Erre már a komolyabb vállalatok is felfigyeltek, hiszen a színválasztás a marketingstratégiájuk része. Tudatosan kerülnek tehát kiválasztásra a logók, a weboldalak, a reklámok, a termékek és a csomagolások színe is attól függően, hogy éppen milyen célközönséget szeretnének bevonzani.

Míg a kék a nyugalom, a stabilitás, a békesség és a tisztaság színe, addig a piros erőteljes, figyelemfelkeltő, mely fokozza az éberséget – a közlekedésben ezért is használják a veszély jelzésére. Az étvágyra is kedvező hatással van, nem véletlen, hogy a legismertebb gyorsétteremláncok szinte mindegyikében visszatérő elem a piros berendezés. Ezzel szemben a citromsárga frissességet, vitalitást, pozitív energiát sugároz, optimizmusra sarkall, így csökkenti a stresszt, a depressziót. Gyakran alkalmazzák olyan munkahelyeken, ahol a kreativitást ösztönzése a cél, mivel a szín segíthet az új ötletek megtalálásában.

 

Fold-szinek-a-haloszobaba

Ha elfogadjuk azt, hogy a színeknek a marketing szempontjából nagy jelentősége van, akkor az sem okozhat meglepetést, hogy otthonunk színei milyen komoly mértékben befolyásolják azt, hogy hogyan érezzük ott magunkat.

Egy lakásban minden színnek meglehet a létjogosultsága, hiszen a lényeg az, hogy kellemesen érezzük magunkat. Ha a célunk egy igazán otthonos, mégis elegáns hangulat megteremtése, érdemes elgondolkodni azon, hogy a felújítás során a földszíneket részesítsük előnyben.

Mik azok a földszínek?

A kifejezést valószínűleg mindenki hallotta már, és az is biztos, hogy a legtöbben helyesen tippelnék meg az ide sorolható színeket. A földszínek – vagy terraszínek – ugyanis a természet árnyalatai: a homok, a lombkorona, a kavicsok, a fa kérge, a talaj, az agyag, a sárguló levél színei, melyeket egy őszi erdei séta közben fedezhetünk fel. Így tehát alapvetően földszíneknek tekinthetjük a barna, a zöld, a szürke, a sárga és a vörös mélyebb, sötétebb árnyalatait.

Egy ezer színben pompázó őszi táj mindenki szemében egyaránt lenyűgöző, érthető tehát, hogy a földszínek a lakberendezésben is visszaköszönnek. Ezek az árnyalatok ráadásul soha nem mennek ki a divatból. Az első festékeket már a történelem kezdetén is a természet kincseiből nyerték ki, mégis a mai napig használjuk őket, nem kell tehát attól tartunk, hogy néhány év múlva szégyenkeznünk kell a lakásunk színpalettája miatt.

Ha inspirációt szeretnénk nyerni a földszínek alkalmazásához, igazán egyszerű dolgunk van. Tegyünk egy sétát a természetben, érezzük át az ott uralkodó nyugalmat, és ragadjunk ki néhány nekünk tetsző részletet, amit aztán otthonunk berendezéséhez is használhatunk.

Milyen hatással vannak ránk ezek az árnyalatok?

Azt már tisztáztuk, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen árnyalatok uralkodnak a lakásban. De mi a helyzet a földszínekkel? Lássuk, ezek hogyan befolyásolhatják a hangulatunkat.

Barna – a földszínek alapja

Ez a természetben talán leggyakrabban előforduló szín, mely a lakberendezésben is uralkodónak tekinthető, hiszen a fa a házépítés egyik legfontosabb alapanyaga.

A barna szín megnyugtató, harmonikus, kiegyensúlyozott légkört, egyfajta egyensúlyt teremt, emellett csökkenti a stresszt és természetes, otthonos hangulatot hoz létre.

Egy olyan helyiségben, ahol a barna szín uralkodik, könnyebben tudunk koncentrálni, józanul gondolkodni. Talán egy kicsit kevésbé izgalmas, azonban rendkívül elegáns, biztonságot nyújt, és tökéletes azoknak akik szeretnek néha álmodozni, merengeni.

 

Zold-nyugalom-szine-a-nappaliban

 

Zöld – a nyugalom színe

A sárga és a kék keverékéből létrehozható szín a zöld mozgalmaknak hála mára a természet szimbólumává vált. A zöld szín egyensúlyt, stabilitást és nyugalmat hoz az életünkbe, növeli a biztonságérzetünket, elégedettségünket, ugyanakkor elűzi a fáradtságot. Egy olyan helyiség, ahol a zöld sötétebb árnyalatai érvényesülnek, csökkenti a stresszt, mivel frissességet, kiegyensúlyozottságot és harmóniát teremt. A szín a természetre és az ebből eredő általános jólétre, boldogságra emlékeztet minket, így bármely helyiségben remek választás lehet – akár egy nyüzsgő nagyváros közepén is.

 

Elegans-szurke-szinu-fal-a-nappaliban

 

Szürke – az elegancia képviselője

A hegyek, a kavicsok színe is fontos szerephez jut a földszínek között, méghozzá úgy, hogy azoknak egy kis letisztult, egyszerű eleganciát biztosít. A szürke megnyugtat, a tisztaságot és a – jó értelemben vett – semlegességet jelképezi. Bár hidegebb árnyalatai negatívan hathatnak az érzelmi állapotra, a földszínek között helyet kapó mélyebb, melegebb szürke meglepően puha, kellemes érzetet kelt, így egy meghitt otthon kiváló eleme lehet.

Terrakotta – a mediterrán hangulatért

A bordó-barna határán egyensúlyozó, agyagra hajazó terrakotta az őszi természetet idézi meg. Meleg, csábító árnyalat, mely rendkívül kellemes és otthonos érzést kelt. Erős szín, mégis igazán barátságos hangulatot áraszt, mely csökkenti a stressz-szintet és megnyugtat egy hosszú munkanap után.

 

Barna-szinu-fal-az-irodaban

 

Pasztellszínek

A világos pasztell árnyalatok nem tartoznak a földszínek közé, mégis fontos említést tenni róluk. Ahogy azt említettük, a terraszínek jellemzően sötétek, ami a lakberendezésben is jó választás, érdemes azonban egy kicsit enyhíteni rajtuk. Ha ugyanis túlzásba visszük a használatukat, nemcsak optikailag nyomják össze a szobát, de a hangulatunkra is rossz hatással lehetnek, hiszen bezárva érezhetjük tőlük magunkat.

A legjobb tehát a választott földszíneket a saját pasztellárnyalatával kombinálni: a sötétzöldet a világossal, az erősebb barnát a halvánnyal. Így biztosak lehetünk abban, hogy egymáshoz illő színeket használunk, mégis létrehozunk kontrasztokat, és elkerüljük azt, hogy nyomasztó hangulat keletkezzen lakásunkban.

Tippek a földszínek használatához

Bármely helyiséget szeretnénk egy kicsit természetközelibbé és barátságosabbá tenni, ezekkel a színekkel biztosan elérjük a kívánt hatást.

 

MAGNAT-keramifafestek-napfenyes-zafir

 

Földszínek a hálószobában

Ez az a helyiség, ahol elsősorban a pihenésre, a relaxációra kell koncentrálni. Ha az erősebb árnyalatokat preferáljuk, falszínként remek választás lehet a smaragdzöld, mely segíti az alvást és a feltöltődést, esténként megnyugtat, így kevesebbet forgolódunk lefekvés után. Ezt kiegészíthetjük barna színű éjjeliszekrénnyel és ágykerettel, a túl sötét hatás elkerülése érdekében azonban válasszunk világos textíliákat: az ágytakaró és a szőnyeg legyen halvány, akár fehér is. Ezeket a színeket a hálószobában szinte bárhogy kombinálhatjuk: egy világosbarna, bézs falszín mellett gyönyörűen mutat akár a sötétbarna, akár a mélyzöld ágytakaró is.

A nappali színei

A nappali a lakás központi helyisége: itt kapcsolódunk ki egyedül, de a vendégeket is itt fogadjuk, nem mindegy tehát, hogy milyen hangulatot teremtünk meg. Ebben a szobában különösen fontos az, hogy ne sötétítsünk be túlságosan. Ha például a szürkét választjuk uralkodó színként, akkor jó megoldás lehet a falakon egy melegebb, de világos árnyalatot használni, amit szépen kiegészít egy sötétszürke kanapé. Válasszunk a huzatnál még sötétebb díszpárnákat, így a színskála egészét kihasználva hozhatunk létre egy egyszínű, mégsem unalmas helyiséget.

Ha inkább a barna színt szeretnénk előtérbe helyezni, akkor is több lehetőségünk van. A bézs falakat kiegészíthetjük sötétebb fából készült bútorokkal, kanapéval és világos, puha plédekkel. Nagyobb helyiségben bátran választhatunk sötétebb barnára festett falakat is, ha azonban a nappali alapterülete kisebb, akkor ez összenyomhatja a teret. Ha terrakotta bútorokat szeretnénk, ezek az igazán világos falak mellett érvényesülnek, de ha bevállalósabbak vagyunk, ezt az árnyalatot akár falfestékként is használhatjuk.

Fürdőszoba a föld színeiben

Ebben a helyiségben sokan mindenek felett a praktikumhoz ragaszkodnak, és a jól tisztítható fehér csempét ugyanolyan színű káddal és mosdóval egészítik ki. Annak azonban nincs semmilyen akadálya, hogy a fürdőszobába is csempésszünk egy kis természetes luxust: egy sötétbarna fal előtt a térben álló törtfehér kár igazán hívogató látványt nyújt, de a zuhanyzó csempéjét is bátran sötétebbre cserélhetjük. Ezzel máris melegebb, kellemesebb hangulatot teremtettünk, ahol aztán teljesen kikapcsolhatunk az esti tisztálkodás során.

Találjuk meg a legjobb minőségű festéket

Egy lakás hangulatát alapvetően a falak színe határozza meg. Természetesen nagyon fontos, hogy ehhez milyen kiegészítőket választunk, a nem megfelelő festékválasztás azonban rányomhatja a bélyegét az egész otthon hangulatára.

Gondoljuk át tehát alaposan, hogy milyen festéket választunk: ideális esetben a szobafestés hosszú évekre szól, a színeken kívül tehát ügyeljünk a minőségre is. Ennek érdekében érdemes áttekinteni a MAGNAT kínálatát, ahol számos, direkt beltérre kifejlesztett festék közül válogathatunk a legszebb színárnyalatokban.

Ezek a festékek biztosítják számunkra azt, hogy hosszú évekig ne legyen szükségünk újabb felújításra, hiszen intenzívebb koszolódás esetén is könnyen tisztítható felületet hoznak létre. Légáteresztő képességüknek köszönhetően nem kell tartanunk a penészesedéstől, ráadásul könnyű velük dolgozni, így akár magunk is elvégezhetjük a felújítást.

Ha tehát egy igazán barátságos, otthonos lakásra vágyunk, nézzünk körül a MAGNAT által kínált földszínek és pasztell árnyalatok között, hogy belekezdhessünk otthonunk megszépítésébe.

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.