Így történjen a fal javítása festés előtt

Amikor felújítás, átalakítás vagy költözés zajlik, akkor a falfestés mondhatni kulcsfontosságú feladatnak számít. Nemcsak tisztasági és higiéniai szempontból, hanem a beltér összhatásának az optimalizálása érdekében is erősen ajánlott rászánni az időt és beletenni a munkát a fal javításába.

Fontos ugyanakkor, hogy a falfestést ideális esetben megelőzi a fal javítása, mivel a kifogástalan végeredményhez és esztétikus látványához nem árt, ha a falat előzetesen sikerül megmunkálni, kijavítva a rajta lévő nemkívánatos hibákat, lyukakat és réseket.

Cikkünkben bemutatjuk a fal javításának leginkább célravezető módjait és különféle fázisait. Emellett pedig külön kitérünk majd az alapozók használatára is, ami szintén lényeges szempont a későbbi falfestés hibátlan eredményéhez.

DIY, vagyis csináld magad jelszóval minden itt olvasható tipp önállóan is megvalósítható.

gletteles-es-alapozas

A fal javításának munkálatai

Legyen szó felújítás vagy átszínezés céljából eltervezett falfestésről, a fal javítási munkálatait nem érdemes megspórolni. A kisebb-nagyobb sérülések, repedések és lyukak javítása ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy a végeredmény kellően esztétikus legyen.

A glettelés, a festés javítás, a falfix alkalmazása és az alapozó festés egyaránt szerves része lehet a fal helyreigazításának.

Amikor a festés javítás a kézenfekvő megoldás

Elképzelhető, hogy anyagi vagy egyéb megfontolásból nem cél az egész szobát újra festeni, inkább kisebb javításokra van csak szükség itt-ott a fal állapotát figyelembe véve. Ilyenkor olyan festéket kell használni, amilyennel a fal teljes festése is történt.

Fontos ugyanakkor, hogy a festés javítástól csodát nem feltétlenül érdemes várni. Minél régebben történt az eredeti festés, annál kevésbé lesz kifogástalan az eredmény, hiszen

  • a festés rétegvastagsága a javított részeken más lesz, mint az alap felületén;
  • ráadásul az alapfestés a kosz és az eltelt idő miatt veszített az eredeti színéből;
  • miközben teljesen ugyanazt a színt újból kikeverni majdhogynem lehetetlen.

A glettelés lényege és kivitelezési módja

A glettelés a fal felületén megtalálható lyukak, furatok és hibák eltüntetésének és kijavításának kézenfekvő módja. A kivitelezéshez szükség van glettelő gipszre, spaknira, glettelő vasra, és egy megfelelő méretű edényre.

Az anyaghoz célszerű fokozatosan adagolni a vizet, amennyi a bekevert mennyiséghez javasolt. A keverés lényege, hogy a glettelő anyag csomómentessé váljon, illetve érje el az alkalmazáshoz ideálisnak számító állagát.

A spakni segítségével a glettelő vasra kell helyezni magát az anyagot, majd nagyjából 20-30 fokos szögben ráhúzni azt a fal felületére. Ügyelve a pontos és alapos munkára.

Fontos, hogy a glettelés után kismértékű egyenetlenség maradhat a falon. A száradás után célszerű egyenletesre csiszolni a megmunkált falat!

Manapság kaphatóak készre kevert, illetve tubusos glettek, de ezek használata nem mindenki számára egyformán praktikus.

A falfix használatának lehetséges előnyei

Falfix használatával eredményesen akadályozható meg a festés utáni nemkívánatos foltok megjelenése. Továbbá a falfix elősegítheti a később a falra felvitt festék kedvezőbb tapadását.

Ugyanakkor a falfix bevetése előtt a laza, málló és felpuhult rétegeket célszerű lekaparni a falról, illetve ki kell javítani a vakolat hibáit. Fontos továbbá, hogy a falfix alkalmazását megelőzően a felület portalanítva legyen.

Dióhéjban az alapozó falfestés hasznosságáról

Amikor kész a glettelés, megvolt a portalanítás, érdemes alapozó falfestéket vinni a felületre. A glett magas nedvszívó képességgel hatna, ezért a javított helyeken a festés mattá válna, viszont alapozóval mindez elkerülhető.

A fehér alapozó helyett érdemes fontolóra venni egy a fal későbbi színéhez passzoló változat használatát. Így az alapozó hatékonyabban elfedheti a fal korábbi színét, miközben kevesebb elég lehet belőle.

 

mirt-fontos-az-alapozo-festek-hasznalata

A fal javítása festés előtt: a töltőalapozók használata

Fontos, hogy az alapozó falfestésnek is megvannak a maga célravezető előkészületei. Bár ezek elvégzése gyakran sok időt igényel, a későbbi eredményt tekintve mindenképp megéri a plusz munka.

Első körben érdemes alaposan megtisztítani a falak felületét, megoldva ezáltal a portalanítást, egyúttal letisztítva a még épen maradt festékrétegeket. Ehhez feltétlenül tájékozódjunk az adott falfestékhez szükséges előkészületi lehetőségekről, mert különböző termékek felületelőkészítési igénye eltérhet. Olvassuk el gondosan a termékleírást és ajánlásokat a gyártó honlapján vagy a termék csomagolásán!

Ezután érdemes javítani a hibákat és repedéseket, a fentebb már részletezett glettelés módszerével.

Az alapozás előkészítésének zárásaként a csiszolás marad hátra, hogy a fal felületének minden egyes négyzetcentimétere egyenletes legyen.

Miért lehet indokolt mélyalapozót használni a színre festés előtt?

Egyrészt így elősegíthető a festék sokkal jobb tapadása, miközben hatékonyan egyenlíthető ki az alapvető nedvszívás, ráadásul mélyalapozóval még az aljzat is erősíthető.

Sőt, a mélyalapozó használatának hozzáadott értékeként kiiktathatók a száradás után a falon megjelenő nemkívánatos foltok, fényfoltosság. Vagyis elősegíthető, hogy a munkálatok végeztével a falakról tényleg a boltban előzetesen kiválasztott árnyalat köszönhessen vissza.

Habár főként a festést megelőzően számít bevett gyakorlatban a mélyalapozó használata, az utóbbi években már a burkolás, vakolás, illetve nem ritkán a hőszigetelés keretei között is egyre többször figyelhető meg a beiktatása.

Az alapozó falfestés lépései

A folyamat a mélyalapozó keverésével indul. Mindenképp érdemes betartani a csomagoláson lévő javaslatot, hogy az alapanyag optimális állagot vegyen fel a használathoz. Nem árt számolni azzal is, hogy a mélyalapozók általában +5 és +25 Celsius fok közötti hőmérsékleten alkalmazhatók.

A nagyobb felületeken Teddy hengerrel, a szűkebb és kényesebb részeken ecsettel érdemes az alapozót a falra felvinni. Pontosan dolgozva, mivel a mélyalapozónak a teljes felületre fel kell kerülnie a kívánt összhatás érdekében.

Hogy mennyi a felhordásra kerülő rétegek optimális aránya és milyen hosszú a száradási idő, arról a mélyalapozó csomagolásán lehet tájékozódni. Nem árthat továbbá alapozásnál szemüveget, védőkesztyűt, illetve olyan ruhát viselni, aminél már nem jelenthet nagy kárt a mosás után rajta maradó mélyalapozó alapozás után.

Érdemes fontolóra venni az úgynevezett töltőalapozók használatát

Alapozó festésnél fontos, hogy a kivitelezés lehetőség szerint minél inkább flottul és egyszerűen történjen. Pontosan ezt segítheti elő az úgynevezett töltőalapozók használata.

Könnyen ecsetelhető, gyorsan száradó alapozóról van szó, ami ráadásul kevésbé csepeg a hagyományos alapozókhoz képest. Úgyhogy nagy előnye a töltőalapozó alkalmazásának, hogy a segítségével a munka pillanatok alatt könnyebbé és hatékonyabbá válhat.

 

felulet-elokeszites-falfestes-elott

 

Amiért a MAGNAT alapozó falfesték nagyszerű választás lehet

Könnyű alkalmazni, kiemelkedő hatékonysággal dolgozik, ráadásul sokféle környezetben is hasznosítható. A MAGNAT alapozó falfesték egyaránt alkalmazható cement, cement-mész, gipsz, fa, illetve fa eredetű felületeken.

Ideális választást jelenthet olyankor, amikor a lakó-, iroda- és közösségi helyiségekben használt beltéri üvegszálas tapéták egyszeri alapozó festése a kivitelezésre váró feladat. Sőt, gipszkarton lemezekhez, valamint intenzív sötét színek világos színre történő átfestéséhez kifejezetten javasolt alkalmazni.

A speciális mézszerű állagának köszönhetően könnyű dolgozni vele. Ráadásul kiemelkedő hatékonysággal tölti ki a fal felületén meglévő kisebb réseket, de a segítségével eltüntethetőek többek között az apróbb hajszálrepedések a falakon.

Ahogy egy minőségi alapozó falfestéktől elvárható, javítja a fedőfestékek hatásfokát, segít kiegyenlíteni az egyenetlenségeket, miközben nagyszerű tapadást biztosít a fedőfestéknek.

 

magnat-primer-alapozo-keramia-es-latex-festek-ala

 

Amit a MAGNAT alapozó falfesték alkalmazásáról tudni érdemes

Ügyeljünk arra, hogy a használat előtt a MAGNAT alapozót alaposan fel kell keverni. Ha a felület szívóképessége nagyobb az átlagnál, akár a higítás is célravezető lehet, maximum 10% víz hozzáadásával.

Akár hengerrel, ecsetet használva, vagy pedig szórással is a falra juttatható. Mindezt elég egy rétegben megoldani, hogy a MAGNAT alapozó falfesték ki tudja fejteni a jótékony hatását.

Arra érdemes odafigyelni, hogy a használatát követően a száradás javasolt ideje legalább 3 óra.

Összegzés

A falfestés végeredménye sokkal inkább múlik a gondos előkészítésen, mintsem a festésen. Minél alaposabban sikerül kivitelezni a fal javítását, annál kedvezőbb eséllyel lehet kifogástalan a falfestés kimenetele.

A portalanítás, a glettelés és csiszolás elvégzése mellett az alapozó falfestés körültekintő kivitelezése szintén kulcsfontosságú. Utóbbinál a hatékonyság főként az alapozó minőségén, illetve javaslatok szerinti használatán múlik.

A MAGNAT CERAMIC termékcsalád nyerő választás lehet, hiszen a kedvező ár-érték arány mellett könnyű használatot és tartós eredményt biztosítanak, töltő alapozó falfestékünk pedig egyedülálló minőséget és hatékonyságot képvisel a hazai piacon.

par-otthoni-falfestes

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.