MAGNAT légáteresztő festékek - megoldás a beltéri penészedés ellen

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a frissen felújított lakásunkban néhány héttel vagy hónappal a festés után megjelenik a sarkokban a penész. A dolgot nem érdemes félvállról venni, hiszen egy penészes lakásban komoly egészségügyi problémákkal nézhetünk szembe az allergiától az asztmán át egészen a bőrirritációkig. A penész jellemzően a konyhában és a fürdőszobában üti fel a fejét először, ugyanakkor a lakás minden helyiségében előfordulhat.

Főleg ott, ahol magas a páratartalom, rossz a szigetelés vagy úgynevezett hőhíd alakul ki. A penész ellen számtalan házi praktikát és varázsszert találtak már fel az évek során, ezek hatékonysága ugyanakkor kétséges. A rendszeres szellőztetés természetesen elengedhetetlen, a megelőzés azonban a legjobb taktikának számít. Ebben segítenek a légáteresztő festékek, amikről tovább olvasva minden fontosat megtudhat.

Hogyan akadályozzák meg a légáteresztő festékek a beltéri penész kialakulását?

penesz-a-konyhaban

Mi is pontosan a penész, és hogyan alakul ki?

A penész lényegében egy gombafajta, ami a spórái segítségével szaporodik, és jut be az otthonunkba. A penész megjelenésére a falakon, csempéken és a plafonon akkor kell számítanunk, ha az adott helyiségben tartósan magas a levegő páratartalma. Erre különösen télen, illetve a késő őszi időszakban magas az esély, mert ilyenkor a páralecsapódás könnyebben végbemegy a lakásban.

Még a leggondosabb kivitelezés mellett is léteznek hőhidak a lakásunkban. Ezek olyan területek, melyeknek a hőelvezetési képessége jobb a környezetüknél. Tipikusan ilyen területnek számítanak az épület sarkai vagy a külső fal és a födém találkozása. A hőhidak sajnos nagyon is kedveznek a páralecsapódásnak, ezért a fekete penész jellemzően ezeken a helyeken bukkan fel először. Érdemes tehát odafigyelni a sarkalatos helyekre!

A penészes fal káros hatásai

 • Kellemetlen légkör a lakásban: a penésznek jellegzetes, dohos illata van, ami már rövid távon is zavaró lehet.
 • Építőanyag bomlása: a penész nem csupán az emberekre van káros hatással, de magát az épületet is rombolja. Kikezdi a tapétát, a festéket, sőt még a textileket is.
 • Allergia: számos kutatás bizonyítja, hogy a penész szerepet játszik az allergia és a szénanátha kialakulásában, illetve rontja az allergiások állapotát.
 • Légzőszervi problémák: a beltéri penész a tüdőbe jutva hosszú távon akár súlyos asztmát is okozhat. Különösen a gyermekek vannak kitéve a légzőszervi betegségeknek egy rossz levegőjű helyiségben.
 • Fertőzés, irritáció és toxikusság: az arra érzékenyeknél a penész sajnos komoly fertőzést vagy bőrirritációt is okozhat, és az sem ritka, hogy valaki magára a penészre legyen allergiás. Utóbbi esetben súlyos egészségkárosodást is okozhat az alattomos gombafajta.
 • Foltok: az egészségügyi gondok mellett a penész esztétikai problémát is jelent. A konyhát, fürdőt vagy nappalit elcsúfító fekete foltok bizony igen rosszul festenek!

Tippek a penészedés megakadályozására

Egy átlagos háztartásban akár napi 10 liter pára is keletkezhet. Ha ez a mennyiség hideg falakkal találkozik, tulajdonképpen garantált a penész kialakulása. De honnan kerül az rengeteg pára a levegőbe? Nos, szinte mindenhonnan. Maguk az emberek is párát termelnek a légzéssel. A fürdés, a főzés, a mosás, a ruhaszárítás vagy éppen a felmosás pedig mind-mind növelik a lakás páratartalmát.

 • Célszerű tehát okosan beosztani ezeket a feladatokat, és lehetőleg nem ugyanazon a napon felmosni és ruhát teregetni.
 • A szellőztetés fontosságát pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni.
 • A modern, műanyag ablakok már szellőztető állással is rendelkeznek, ezért hideg időben is hatékonyak.
 • Ha pedig idejében fülön csípjük a gombát, némi penészgátló orvosolhatja a problémát.
 • Felújításnál ügyeljünk arra, hogy légáteresztő, kifejezetten penészedés ellen kifejlesztett festéket használjunk!

A légáteresztő falfestékek előnyei

A hagyományos beltéri falfestékek lényegében “dunsztolják” a lakást. Vagyis meggátolják a fal természetes szellőzését, és utat nyitnak a páralecsapódásnak. A penészmentes lakáshoz ezért speciális megoldásokra van szükség, amik egyszerre mutatósak, könnyen kezelhetők és kimagasló páraáteresztő képességgel rendelkeznek.

Ezeknek a speciális festékeknek ugyanakkor ennél többet is kell tudniuk, hiszen jellemzően olyan helyiségekbe kerülnek (pl. fürdőszoba, konyha),ahol komoly igénybevételnek vannak kitéve. Amellett, hogy gomba- és penészállók, a festett felületek tisztítása is lényegesen könnyebbé válik. A légáteresztő festékek lemoshatók, dörzsölhetők és a por is kevésbé ül meg rajtuk.

par-otthoni-falfestes

Hogyan “lélegzik” egy festék?

A “titok” a kerámiában rejlik. A légáteresztő festékekben apró kerámiagömbök találhatók, melyek kiváló hővisszaverési képességgel rendelkeznek (továbbá megkönnyítik a belső falfesték felhordását is). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a festék visszatükrözi a meleget a helyiségbe, így a fűtést is hatékonyabbá teszi. A falban található esetleges nedvességet pedig “kiszívja”, hogy a fal szárazabbá váljon, és a penésznek esélye se legyen.

Ezeken a felületeken használhatók

A légáteresztő festékek sokoldalúságát jelzi, hogy szinte minden felületen tökéletesen alkalmazhatók. Legyen szó cement, cement-mész, gipsz, illetve gipszkarton alapú falakról és plafonokról, ezek a termékek tökéletesen megállják a helyüket. A szakemberek tapasztalatai szerint emellett üvegszálas tapétákon is remekül alkalmazhatók, akárcsak a fa- és fémfelületeken. A légáteresztő festékekről az olyan, nedvességnek kitett helyiségekben sem kell lemondani, mint a konyha, a fürdőszoba, a mosókonyha.

A légáteresztő festékek használata

Mint minden festék esetében, a légáteresztő típusoknál is az alapozás az első lépés. Ahhoz, hogy a festék igazán hatékony védelmet jelentsen a pára és a penész ellen, a korábbi, hagyományos festéket mindenképp le kell kaparni. Ugyanez a helyzet a tapétával és más málló, nehezen tapadó anyagokkal is. Hasonlóan fontos, hogy a festendő felület tartós, száraz és tiszta legyen (az esetleges port, zsírt vagy rozsdát feltétlenül távolítsuk el).

Ezek után következhet a felület előkészítése. Megeshet, hogy alapozó készítményre lesz szükség, különösen, ha a fal erősen glettelt vagy intenzív színű a korábbi festés. Az alapozó festékek közül érdemes olyat választani, amit kifejezetten légáteresztő, kerámia alapú festékekhez gyártottak. Amennyiben fémfelületet festenénk, a munkálatok első lépéseként kenjük át az anyagot rozsdavédő festékkel.

Maga a festési folyamat nem sokban különbözik a hagyományos festékeknél bevett eljárástól. Sőt, a modern légáteresztő festékek nem fröcskölnek és tökéletesen fednek, így igazán egyszerű a felvitel. Használat előtt keverjük fel a festéket (vízzel vagy mésszel soha ne hígítsuk),majd természetes, 13-19 mm szálhosszúságú hengerrel, esetleg szórással vigyük fel a falfelületre. A tökéletes fedés érdekében két rétegre lesz szükség, a két festés között várjunk legalább két órát.

belteri-falfestes-ecsettel

 

Fontos tudni, hogy a kerámiafestékek nagyjából 28 nappal a festés után válnak igazán tartóssá és ellenállóvá. Arra is ügyeljünk, hogy megfelelő időpontot válasszunk a festéshez: 10°C alatt nem érdemes belevágni, ahogy a 30 fok feletti kánikula sem tekinthető ideálisnak. A festés végeztével a megmaradt anyagot szivárgásmentes, zárt csomagolásban tárolhatjuk, és később elővehetjük, ha kisebb-nagyobb javításokra lenne szükség.

 

 

MAGNAT légáteresztő festékek: a legjobb módszer a beltéri penészedés ellen

A MAGNAT festékek segítségével a lakás bármely helyisége penészmentessé tehető. Ezek a korszerű festékek amellett, hogy meggátolják a párásodást, igazán esztétikussá és higiénikussá is teszik otthonunkat. Ellenállnak a nedvességnek, a gombáknak és a baktériumoknak is, így akár a gyerekszobába is ideális választásnak bizonyulnak. Különösen igaz ez a MAGNAT táblafestékre, ami szabadon írhatnak és rajzolhatnak a kicsik.

 

A MAGNAT KERÁMIAFESTÉK foltálló beltéri falfesték bátran alkalmazható minden olyan szobában, ahol intenzív igénybevételnek van kitéve a fal. Ez a festék ugyanis a nyomokat és karcolásokat is remekül tűri, és az olyan makacs foltok is lemoshatók, súrolhatók róla, mint a ketchup, a filc, a kávé, a tea vagy a bor. Fertőtlenítőszerrel is takaríthatók, ami nagyban megkönnyíti a lakás tisztán tartását.

A kifejezetten a konyhába és a fürdőszobába szánt MAGNAT KERÁMIAFESTÉK KONYHA & FÜRDŐSZOBA kerámiafesték víztaszító réteget képez a falon, így a penészedésnek különösen kitett helyiségekben is tökéletes védelmet nyújt. Hasonlóan az eddig ismertetett festékhez, ez a típus is foltálló, amit a MAGNAT pénzvisszafizetési garanciával is alátámaszt. A gyártó összes festékére igaz, hogy fröcskölés nélkül felhordható, száradási idejük pedig átlagosan 3 óra. A különleges összetétel intenzív színeket, remek fedést és valódi tartósságot szavatol.

 magnat-konyha-furdoszoba-foltallo-belteri-festek-konyha

 

A légáteresztő festékkel jobban megéri

A penészesedés elleni harc sokszor reménytelennek tűnhet: az állandó szellőztetés és a különböző házi praktikák, vegyszerek mellett is újra és újra felbukkan a kellemetlen és egészségtelen fekete folt a szobákban. Érdemes inkább a másik oldalról megközelíteni a kérdést, és a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Ebben segítenek a légáteresztő festékek, melyek költséghatékonynak is számítanak.

A penész miatti állandó újrafestés, javítás ugyanis drágának számít, ahogy a penészgátló szerek ára is borsos. A MAGNAT kerámiafestékeivel hosszú időre búcsút inthet a penésznek! Mivel ezek a termékek igazán ellenállók, moshatók és súrolhatók, lényegesen ritkábban kell újrafestenie vagy javítania a falakat. Nem kérdés, hogy hosszú távon ez a pénztárcabarát megoldás!

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.