Mikor érdemes mosható falfestéket választanunk?

Többek között az otthonfelújítási támogatásnak is köszönhetően csúcsra jár a lakásfelújítási kedv hazánkban. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs olyan felújítás, amelyből a festés kimaradna, hiszen egyrészt festéssel gyorsan és egyszerűen tudjuk látványosan megváltoztatni az otthonunk hangulatát, másrészt pedig időnként szükséges is felfrissíteni. Kültéren az időjárás viszontagságainak, a napsugárzásnak van kitéve a fal, beltéren pedig a mindennapi létezéstől koszolódik könnyen, főleg akkor, ha gyermek vagy kisállat is él a lakásban.

Nem is gondolnánk mi mindennek van kitéve a fal, ezzel együtt pedig a festék is. Különféle foltok kerülhetnek rá a főzés miatt, vagy csak azért, mert megtámaszkodunk, esetleg a gyerek összefirkálja. Van azonban megoldás ezekre a helyzetekre is: mosható falfesték. A jó festék ugyanis – amellett, hogy ár-érték arányban megfelelő, kiváló minőségű és környezetbarát – megkönnyíti az életünket. A mosható festékről az előbb említett foltok, és még megannyi más is könnyedén eltávolítható. Cikkünkben körbejárjuk, hogy miért érdemes mosható falfestéket választani, és mire figyeljünk, hogy az valóban tartós is legyen.

 

5 ok, amiért célszerű mosható falfestéket választani

 

Az idő vasfoga nem kíméli az otthonunkat, így a festést sem. Idővel a szín veszít az élénkségéből, de nem ez az egyetlen, amiért egy bizonyos idő elteltével meg kell újítanunk a falak festését. A fal ugyanis számtalan módon koszolódhat, használódhat.

 

Százféle igénybevétel - egy megoldás

Ujjlenyomat, sár, ételfoltok vagy éppen rajzok a falon? Mindannyiunknak ismerős dolgok ezek, hiszen amit rendszeresen használunk, az használódik is. Nem kivétel ez alól az otthonunk, így a fal sem. Kisgyermekek, házi állatok és a főzési szenvedély nyomai minden otthonban megtalálhatók, nem beszélve arról, ha például dohányzunk a lakásban. Ez mind-mind foltot hagy a falon, ami miatt időnként szükséges újrafesteni azt. Minden egyes sárfolt, piszkos kézlenyomat, vagy a festett falra került műalkotás után azonban nem festhetjük le a falat, viszont választhatunk mosható falfestéket, aminek köszönhetően ezek a foltok többé nem okoznak problémát.

magnat_foltallo_belteri_festek_kislany_zsirkreta_rajz

 

Különleges technológia

A mosható beltéri falfestékek úgynevezett polimerizált lakk nyersanyagú kötőanyaggal készülnek, aminek eredményeként egy rugalmas réteget, festékfilmet képeznek a felületen. Ennek köszönhetően az ilyen festékkel színezett fal könnyedén tisztítható. A filmréteg ugyanis vízálló, valamint megakadályozza, hogy a különféle foltok mélyebben beszívódjanak a festékbe, így gyakorlatilag egyetlen mozdulattal bármilyen szennyeződést letörölhetünk róla.

 

Tartós szín és foltállóság

A mosható falfesték legnagyobb előnye az, hogy vízálló, tartós és ellenállóbb, mint a hagyományos festékek. Ez azt jelenti, hogy könnyen lemosható, tisztítható, és mivel a felülete dörzs- és súrolásálló, a szín nem veszít élénkségéből. Különleges összetételének köszönhetően akár két rétegben is megfelelően és egyenletesen fed, sűrűbb állaga miatt pedig gyorsan és egyszerűen felhordható.

Tisztaság és higiénia

A mosható falfestékek páraáteresztő, valamint penészálló tulajdonságuknak köszönhetően olyan helyiségekben is biztonságosan alkalmazhatók, ahol magasabb a páratartalom.

Számos felületen alkalmazhatóak

A mosható falfesték jó megoldás olyan helyeken, ami nagyobb igénybevételnek van kitéve, így például kórházakban, óvodákban, iskolákban, bevásárlóközpontokban, de nyugodtan használhatjuk az otthonunkban is. Nagyban megkönnyíti ugyanis az életünket – főleg, ha kisgyermek vagy háziállat is van -, hogy bármilyen foltot könnyedén lemoshatunk a falról. A mosható falfesték egyaránt használható vakolt, beton, gipszkarton és glettelt felületeken is, így valóban bárhol bevethető.

 

Tippek mosható falfestékekhez

 

Annak ellenére, hogy a mosható falfesték némileg más, mint például egy hagyományos diszperziós festék, különleges tulajdonságai ellenére a használata egyáltalán nem bonyolult, de egy kis odafigyelést mindenképp igényel.

 

Hogyan készítsük elő a festeni kívánt felületet?

Ha festésről van szó – használjunk bármilyen festéket is – a legfontosabb, hogy a felületet alaposan készítsük elő. Ez azt jelenti, hogy távolítsuk el az előző festéket vagy tapétát, az egyenletlenségeket és hézagokat tüntessük el gletteléssel, ha kell, csiszolással, hogy a felület legyen tiszta, sima és pormentes. Ez nem a legkellemesebb feladat, azonban a mosható falfesték esetében még hatványozottabban igaz, hogy elkerülhetetlen. A mosható latexfesték textúrája ugyanis enyhén fényes, ez pedig minden apró hibát kiemel. Éppen ezért kellő előkészítés nélkül ne kezdj neki a festésnek.

 

Mire figyeljünk a mosható falfesték használatakor?

  • A festéket használat előtt alaposan keverjük fel, hogy biztosan homogén anyaggal tudjunk dolgozni, viszont ne hígítsuk semmivel sem.
  • A felhasználásra kész festék felhordásához hengert vagy szintetikus ecsetet is használhatunk. Válasszuk azt, amelyikkel kényelmesebben tudunk az adott helyen dolgozni.
  • A festéket általában két rétegben szükséges felvinni, azonban a második réteg előtt várjunk 2-4 órát, hogy az előző réteg meg tudjon száradni.
  • Ügyeljünk arra, hogy festés közben a hőmérséklet 10 °C és 28 °C között legyen, a relatív páratartalom pedig 80% alatt.
  • A hőmérsékletre a tárolásnál is ügyelnünk kell, ugyanis 0°C alatt a festék károsodik, használhatatlanná válik. 5°C és 30°C között tároljuk jól lezárva az eredeti dobozában, száraz, napfénytől védett helyen.

 

Ha szennyeződik a fal, hogyan mossuk, dörzsöljük a mosható felületünket?

A mosható falfesték egyik előnyös tulajdonsága az, hogy a rákerült szennyeződéseket cseppekre bontja, aminek eredményeként azok kevésbé, vagy egyáltalán nem tudnak felszívódni a felületen. Ennek köszönhetően a folt azonnal eltávolítható. A legtöbb esetben elegendő, ha először egy száraz ronggyal letöröljük a felületet. Amennyiben szükséges, használhatunk vizet, és egy kis szappant vagy mosogatószert is.

Makacsabb foltok és szennyeződés esetén remekül bevethető a szódabikarbóna. Tegyünk egy liter langyos vízbe 2 evőkanál szódabikarbónát, és így mossuk át a felületet. Arra azonban minden esetben ügyeljünk, hogy ne nagyon vizes ronggyal vagy szivaccsal töröljük át, mert a nedves felület sajnos kiváló táptalaja a baktériumoknak. A tömény vegyszereket is kerüljük, mert sérülhet a fal színe.

 

magnat_ceramic_mosthato_festek_tisztitas

 

A MAGNAT KERÁMIAFESTÉK foltálló beltéri falfesték nemcsak lemosható, de súrolható is

Amennyiben biztos védelmet szeretnénk, érdemes a MAGNAT KERÁMIAFESTÉK foltálló beltéri kerámiafestéket választanunk, amely tartós színt biztosít amellett, hogy ellenáll a foltoknak, a különféle nyomoknak és a kopásnak, valamint a dörzsölésnek is. Ennek eredményeként a falfelületről az olyan makacs foltok is könnyedén eltávolíthatók, mint a ketchup, a rúzs, a zsírkréta, vagy a rettegett kávé, tea és bor. A terméket kifejezetten intenzív használatra fejlesztettük ki, így bátran használhatjuk nyilvános helyeken is, hiszen puha szivacs segítségével eltávolíthatók akár a cipőtalp nyomai is.

A MAGNAT KERÁMIAFESTÉK foltálló beltéri falfestékrendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen alkalmazható cement, cement-mész, gipsz, gipszkarton, fa, fa eredetű és fém beltéri felületek, valamint üvegszálas tapéták festésére is. Emiatt, valamint aztért, mert akár intenzív használat mellett is könnyedén tisztítható, bátran ajánljuk lakóhelyiségek, oktatási és egészségügyi intézmények, raktárhelyiségek festésére is.

A festék használata kifejezetten egyszerű, hiszen hengerrel vagy szórással is felvihető a felületekre. Festés közben nem fröcsköl, ezért gyorsan és egyszerűen lehet vele dolgozni. Tökéletes fedést biztosít, ezért 1-2 rétegben elegendő használni. Ugyancsak a gyors munkát segíti az is, hogy 3 óra alatt megszárad. 48 színben kapható, így valóban minden igényt kielégít, mindenki megtalálhatja a számára ideális árnyalatot.

 

Sokszor bosszankodunk, ha bármilyen folt kerül a falra, ami érthető, hiszen a falat nem tudjuk csak olyan egyszerűen letörölni, a különféle szennyeződéseket csak úgy tudjuk eltüntetni, ha átfestjük a falat. Azonban mosható falfestékkel elfelejthetjük a bosszúságot, mert még a makacs szennyeződések is könnyedén eltávolíthatók az ilyen falfelületekről. A MAGNAT KERÁMIAFESTÉK foltálló beltéri falfesték kitűnő választás otthonra, de az olyan intenzív igénybevételnek kitett helyeken is, mint egy iskola, vagy kórház. Folt – és dörzsölésálló, ezért még a legdurvább szennyeződések is egyszerűen letörölhetők egy nedves szivaccsal.

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.