Ezért érdemes bababarát falfesték mellett dönteni

Egy kisbaba érkezésének híre soha nem látott aktivitásra ösztönöz minket. Igyekszünk megvenni az összes témába vágó könyvet, böngésszük a katalógusokat, hogy a legtrendibb, leginnovatívabb bútorokat, fejlesztő eszközöket, a legszebb babaruhákat szerezzük be gyermekünk számára. Részletes terveket készítünk a babaszoba kialakításáról, berendezéséről, hosszú listát a kiegészítőkről, játékokról. A tervezés közepette azonban érdemes arra is odafigyelni, hogy a gyerekszobában, ahol csemeténk a legtöbb időt tölti, milyen levegőt lélegez majd be.

Cikkünkben összeszedtünk minden olyan információt, amellyel elkerülhető, hogy egy rossz festékválasztás károsan befolyásolja gyermekünk egészségét, valamint segítünk abban, mire kell odafigyelni a bababarát falfesték vásárlásakor.

Milyen problémákat okozhat egy rosszul megválasztott festék a gyerekszobában?

Szülőként mindannyian a legjobbat szeretnénk nyújtani a gyermekünknek, olyan környezetet kialakítani számára, amely tiszta, mentes minden méreganyagtól. Mivel a legtöbb időt a gyerekszobában tölti a csemeténk, lényeges, hogy tisztában legyünk a falfestékek összetételével, melyek azok az anyagok, amelyek ártalmasak az egészségére.

Ezeket az anyagokat tartalmazzák a káros falfestékek

A hagyományos festékek számos vegyi, káros anyagot tartalmaznak, amelyek az illékony szerves komponensek közé sorolhatók (VOC , Volatile Organic Compound). Az uniós szabályok a határértéket 30g/l VOC-ban határozzák meg: minél kisebb a festékek csomagolásán feltüntetett VOC érték, annál kevesebb a kipárolgó káros összetevő.

A VOC általában nem okoz heveny mérgezést, mivel alacsony koncentrációban található meg, ám hosszútávon már kifejtheti egészségkárosító hatását, hiszen akár öt évig is szennyezheti a szoba levegőjét.

Érdemes szemügyre venni a festékek fő összetevőit:

  • Kötőanyag, amely biztosítja, hogy száradás után kemény réteg alakuljon ki.
  • Pigment, amely a festékek színét adó oldhatatlan, szilárd alkotórész.
  • Oldószer vagy hígító anyagok (víz vagy mesterséges vegyi anyag).
  • Olyan speciális anyagok, amelyek például a penészgátlásra, vagy a napsugarak, a hő visszaverésére szolgálnak.

Az összetevők közül a legtöbb VOC anyagot az oldószer tartalmazza. Az egészségre káros oldószerek közé tartozik az aceton, a benzol, az etilén-glikol, a metil-alkohol és a triklór-etilén.

A falfestékben található egy további adalék, a konzerválószer, amely általában formaldehid. Ez az anyag még száradást követően is távozhat a mázolt falakból, és nagyobb koncentrációban ugyancsak káros hatású.

Egészségre ártalmas festékek – ilyen tüneteket okozhatnak

A festékek szerves oldószerei belélegezve különféle mértékben, de károsak lehetnek. Nem véletlenül érzünk az újonnan festett szobákban olyan fojtogató szagot. A falfesték VOC kibocsátásának zöme a felvitelt követő egy évben történik, ám a káros kipárolgás évekkel később is mérhető.

A VOC irritálhatja a szemet, a torkot, egyéb légzési zavart, mellkasi fájdalmat okozhat, komolyabb esetben asztmás rohamokat válthat ki. A hányinger, a szédülés, a kimerültség, az allergiás bőrreakció is összefüggésbe hozható a felszabaduló toxinokkal. Hosszútávon pedig növelheti a máj és vesebetegségek, a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is, károsíthatja a csecsemők agyi fejlődését.

A formaldehidet rákkeltő hatású anyagként tartják számon, a beltéri levegőben irritálja a szem és a felső légutak nyálkahártyáját, fejfájást, fáradtságot, rossz közérzetet, allergiát okozhat, asztmás embereknél pedig a tünetek erősödését idézheti elő.

 

gyerekszoba-vilgos-sznek-magnat-ceramic-keramiafestek

A bababarát falfesték 5 legfontosabb tulajdonsága

Kétségtelen, hogy a festékgyártásban is egyre nagyobb teret nyernek az egészség- és környezetkímélő anyagok. Kérdés azonban, hogy egy gyermekszoba kifestésénél mi nyújthat számunkra támpontot az egészségre ártalmatlan festék megtalálásához? Több festék dobozán is találkozhatunk már a "bababarát" jelzővel, ám ez valóban azt jelenti, hogy a festék nem tartalmaz egészségre káros vegyületeket? Mitől lesz bababarát a festék?

Vessünk egy pillantást a festék összetevőire, nézzük meg, tartalmaz-e olyan anyagot, amely egészségre ártalmas lehet. A festékes dobozon kötelező feltüntetni az illékony szerves vegyületek (VOC) értékét, amelynek egészségre káros hatásairól már korábban szót ejtettünk.

Igyekezzünk olyan festéket választani, amely "VOC: 0” vagy "VOC-mentes" jelöléssel van ellátva. Ez biztosítja, hogy festés közben nincs oldószer-kipárolgás, azaz káros anyag nem kerül a levegőbe. Egyszóval szagtalan, nem kell hozzá oldószer, ráadásul a hagyományos festékhez képest gyorsabban szárad.

Lényeges az is, hogy a festék ne tartalmazzon tartósítószereket. Folyékony festékek esetében valószínűsíthető, hogy valamilyen biocid anyaggal (pl. aceton, ammónia) tartósították őket a penészedés, gombásodás meggátlására, mely vegyületek ártalmasak az egészségre.

Érdemes rácáfolni arra a hiedelemre is, hogy a vizesbázisú festékek biztosan veszélytelenek. A "vizesbázisú" jelző mindössze arra utal, hogy a termék vízzel oldható, nem azt jelenti, hogy nem tartalmazhat egészségre káros vegyületeket.

A természetes összetételű festék lég- és páraáteresztő képességgel rendelkezik. A hagyományos festékkel szemben a légáteresztő festékek lehetővé teszik a levegő és a nedvesség áramlását, azaz képesek a falban található esetleges nedvességet “kiszívni”, hogy a fal szárazabbá váljon. Mindez a festékekben található apró kerámiagömböknek köszönhető, melyek kiváló hővisszaverő tulajdonsággal rendelkeznek. Ezáltal megelőzhető a penészedés, a szervezetre káros penészgombák nem szaporodhatnak el a gyerekszobában.

A különböző baktériumok és vírusok több mint egy napig is megmaradhatnak a felületeken, ezért fontos, hogy belső tereinket minél biztonságosabbá tegyük. A szobánk falait úgy védhetjük meg a káros baktériumoktól és vírusoktól, hogy a festék védelmet nyújt az otthonunkban lévő káros mikroorganizmusok ellen.

Az antibakteriális festékek olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek ellenállnak a baktériumok és mikrobák jelenlétének a falakon, emellett a penész és a penészgomba növekedésének is. A legtöbb ilyen festék ezüstöt tartalmaz, amely antibakteriális és anti-mikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Az ezüst részecskék ezüstionokat bocsátanak ki, amelyek képesek kölcsönhatásba lépni a baktériumsejtekkel, és megakadályozzák a szaporodásukat.

Mivel az antibakteriális festékek képesek felvenni a harcot a penész és a penészgomba növekedése ellen, ezért a szobánk falai hosszú ideig szépek és frissek maradnak.

A gyermekszoba falai meglehetősen komoly igénybevételnek vannak kitéve, teljesen érthető, ha csemeténk zsírkrétával rárajzol, csokis mancsával nekidől, vagy éppen ráfröccsenti a narancslevet. Miután nem valószínű, hogy évente szeretnénk átfesteni a falakat, fontos, hogy olyan festéket válasszunk, ami strapabíró, könnyen tisztítható/mosható, egyetlen mozdulattal bármilyen szennyeződést letörölhessünk róla, egyszóval hosszútávon számíthassunk rá.

Lényeges az is, hogy a különféle foltok ne tudjanak mélyebben beszívódni a festékbe, dörzs- és súrolás állósága pedig megakadályozza, hogy a színe veszítsen élénkségéből.

Az ökoszisztéma védelme egyre nagyobb teret nyer mindennapjainkban, ezért alapvető, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk a fenntartható fejlődéshez, ahol tudunk, zöld megoldást válasszunk. Ennek egyik módja, hogy olyan festék mellett tegyük le voksunkat, amely nem károsítja az élővilágot, biológiailag lebontható, azaz a felesleget komposztálni tudjuk.

+1 Gyermekbarát festék esetén se hagyjuk a festést az utolsó pillanatra

VOC-mentes festék esetén is lényeges, hogy betartsunk egy szabályt: ne halogassuk a babaszoba kifestését az utolsó pillanatra. Hagyjunk időt arra, hogy a festést követően a szoba falai kellően megszáradjanak, a helyiség kiszellőzzön, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy nincs olyan irritáló anyag a levegőben, ami érzékenyen hatna a csemetére.

kreativ-gyerekszoba-festes

Tippek a babaszoba festéséhez

A gyerekszoba kialakítása alighanem minden szülő számára kiemelt fontossággal bír, ezért fontos, hogy a falfestés megtervezésre, megvalósítására kellő időt szánjunk. Egy átlagos szobát 4–5 óra alatt ki lehet festeni, de ennél jóval több időt vesz igénybe a szükséges eszközök beszerzése, a helység, falfelület előkészítése, illetve az utómunkálatok. Lássuk, lépésről-lépésre hogyan hozzuk létre, akár saját kezűleg, a megálmodott gyerekkuckót.

1. Válasszuk ki az ideális színeket!

A gyerekszoba falainak színválasztása függ a csemete életkorától. Az újszülöttek, kisebb gyermekek számára lényegesek a nyugtató, pihentető színek, ami lehet pasztell, lágy zöld, halványkék, netán fehér-halvány citromsárga, levendula-vajszín kombinációja.

A sima, egyszínű falfestést feldobhatja egy falra festett mesefigura, avagy a fal színével harmonizáló, könnyen feltehető falmatrica (pl. csillagok, pöttyök, felhőcskék).

A manapság trendinek számító geometriai mintákkal (pl. kocka, rombusz, háromszög, csíkok, hullámok) is feldobhatjuk a szoba hangulatát, amit magunk is felfesthetünk. Választhatunk egymáshoz harmonizáló színeket vagy éppen kontrasztosakat, bár az utóbbi színkompozíciót inkább az idősebb gyerekeknél érdemesebb alkalmazni.

A gyerekek imádnak a falra írni, rajzolni: a táblafesték lehetővé teszi a krétával való írást, rajzolást, a táblafesték mágneses változata pedig biztosítja a falra rögzítést.

 

gyerekszoba-pluss-jatekokkal

 

2. Használjunk bababarát falfestéket!

A babaszoba megfelelő falszínének kiválasztása mellett fontos az is, hogy tudjuk, milyen minőséget is szeretnénk a falra kenni. Elvárásunk, hogy időtálló, strapabíró, könnyen tisztítható legyen, dörzsölés vagy súrolás esetén se veszítsen élénkségéből, de ugyanolyan lényeges szempont az is, hogy az egészségünkre se legyen ártalmas, ne bocsásson ki magából illékony szerves anyagokat .

Az egészséges babaszoba kialakításához ezért mindenképpen VOC-mentes terméket válasszunk. Fontos az is, hogy a festék eredményesen vegye fel a küzdelmet a penészedéssel és a baktériumokkal szemben, légáteresztő, biológiailag lebontható legyen.

3. Készítsük elő a falfelületet!

Festés előtt mindenképpen ürítsük ki a babaszobát, vagy a bútorokat toljuk a szoba közepére és takarjuk le őket védőfóliával. Távolítsuk el mindent a festeni való falról, azaz szereljük le a lámpákat, a radiátort, a villanykapcsolót,a fali dugaszt. Használhatunk festőszalagot, amellyel megóvhatjuk a felületeket (pl. ajtó- és ablakkeretek, parketta szegély, díszlécek) a festéktől.

Ezt követően tisztítsuk meg a mennyezetet és a falakat, távolítsuk el a port, a szennyeződéseket, zsírfoltokat (mosogatószeres vízzel és szivaccsal).

Érdemes kijavítani a fal egyenetlenségeit, amit glettelésnek hívnak. A glett anyagot a glettvas segítségével vigyük fel a falra, majd igyekezzünk simára kenni az élével és lapjával. Száradást követően a műveletet ismételjük meg, ezáltal jóval simább falfelületet kapunk.

Ahol a fal penészes, ott gombásodás ellen is kezelni kell penészölő szerrel.

 

 fiatal-par-premium-falfestek

4. Fessünk!

Mielőtt a festéket felvinnénk a falra, mindenképpen alapozni kell. Használatával egyenletessé válik az alapfelület szívóképessége, ezáltal jobban tapad a festék.

A sarkok, nehezebben hozzáférhető területek (pl. világítótestek falból kivezető nyílásai, villanykapcsolók, ajtó- és ablakkeretek szélei) festéséhez ecsetet, a mennyezethez, a nagyobb felületekhez pedig festőhengert használjunk. Ha kezdők vagyunk a festésben, akkor festőhenger esetén érdemes rácsot használni, ennek segítségével a hengerről le tudjuk itatni a felesleges festéket.

Fontos, hogy a felületre legalább 2 rétegben vigyük fel a festéket a tökéletes fedés érdekében és mindenképpen tartsuk be az előírásban szereplő száradási időt.

 

5. Végezzük el az utómunkát!

Fontos, hogy jól szellőztessük ki a szobát a festést követően.

Az utolsó réteg száradása után távolítsuk el a festőszalagokat, ügyelve az új festékre. Ezt követően csomagoljuk ki a bútorokat, szereljük vissza a villanykapcsolókat, a fali dugaszokat, a lámpát, takarítsunk ki alaposan és már rendezhetjük is be a babaszobát.

Végezetül...

Egy újszülött érkezésekor az a célunk, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki számára. Igyekszünk olyan bútorokat, textíliákat, játékokat választani, ami nem jelent veszélyt számára , de a babaszoba kialakítása nem csupán ebből áll. Kellő körültekintéssel kell eljárjunk a szoba falainak festésekor is, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne kerüljön mérgező anyag a levegőbe. A bababarát falfesték legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy VOC-mentes, a kiváló megfelelő lég- és páraáteresztő képességének köszönhetően megelőzi a penészedést, megakadályozza a baktériumok és vírusok szaporodását és strapabíró. A gyerekbarát falfesték ráadásul számtalan színárnyalatban elérhető, amellyel megvalósíthatjuk a megálmodott bababirodalmat.

Hírlevél

Amennyiben friss infomrációkat szeretnél kapni a szolgáltatásról, iratkozz fel a hírlevélre

A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 Rendeletbe és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénybe foglalt jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés érdekében Társaságunk a Śnieżka a www.magnatfestek.hu weblaphoz tartozó hírlevél regisztrációval kapcsolatban az alábbi Adatkezelési tájékoztatót teszi közzé.